27 Δεκέμβριος 2018, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2018, 18:47

Σουηδία: Ποινική δίωξη σε τρεις Ασιάτες που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση

  • Σουηδία: Ποινική δίωξη σε τρεις Ασιάτες που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση

Τρεις άνδρες με καταγωγή από την κεντρική Ασία διώκονται ποινικά στη Σουηδία, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια, όπως ανέφεραν σήμερα οι εισαγγελικές Αρχές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι σουηδικές Αρχές υποψιάζονται ότι οι τρεις άνδρες συγκέντρωσαν «μεγάλη ποσότητα χημικών προϊόντων, καθώς και υλικά για να σκοτώσουν και να τραυματίσουν». Μάλιστα, η Εισαγγελία υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της ότι «αν είχε πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση, θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη Σουηδία».

Οι τρεις άνδρες, μαζί με άλλα τρία άτομα, κατηγορούνται επίσης για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς πιστεύεται ότι έστελναν χρήματα στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter, οι ύποπτοι είναι ηλικίας από 30 έως 46 ετών και κατάγονται από το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Η δίκη τους θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου, ενώ οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο ένας από τους κατηγορουμένους έχει αφεθεί ελεύθερος, ενώ οι υπόλοιποι πέντε παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Απρίλιο, μετά τη σύλληψή τους στο Στρέμσουντ, 600 χιλιόμετρα βορείως της Στοκχόλμης. Γείτονές τους που μίλησαν στην εφημερίδα Dagens Nyheter είπαν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής είδαν αστυνομικούς να βγάζουν περίπου 15 πλαστικά δοχεία από μια αποθήκη ακατοίκητου σπιτιού.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον ο ένας από τους υπόπτους ήταν σε επαφή με τον Ραχμάτ Ακίλοφ, έναν Ουζμπέκο που είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία και σκότωσε πέντε πεζούς τον Απρίλιο του 2017 στη Στοκχόλμη, παρασέρνοντάς τους με φορτηγό που είχε κλέψει. Ο Ακίλοφ καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε ισόβια κάθειρξη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.