27 Δεκέμβριος 2018, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2018, 12:50

Ένας στους 20 νέους μπαμπάδες εμφανίζει μεταγεννητική κατάθλιψη!

  • Ένας στους 20 νέους μπαμπάδες εμφανίζει μεταγεννητική κατάθλιψη!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Δεν εμφανίζουν μόνο μερικές μητέρες κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού τους, αλλά και κάποιοι πατέρες. Περίπου ένας στους 20 νέους μπαμπάδες εκδηλώνει μεταγεννητική κατάθλιψη, και μάλιστα η κόρη του (αλλά όχι ο γιος του), όταν φθάσει στην εφηβεία, έχει και αυτή μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές επισήμαναν πως η μελέτη τους αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της μεταγεννητικής κατάθλιψης δεν αφορά μόνο τις μητέρες, όπως ευρέως πιστεύεται, αλλά και τους πατέρες, ενώ μπορεί να έχει και αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για τις κόρες.

Επιστήμονες των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμτσαντανί του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 οικογένειες. Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 18 ετών τα κορίτσια των οποίων οι πατέρες είχαν εκδηλώσει μεταγεννητική κατάθλιψη, είναι και τα ίδια πιθανότερο να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο ίδιος κίνδυνος δεν υπάρχει όμως για τα αγόρια.

Η κατάθλιψη του ενός γονέα –ή ακόμη χειρότερα και των δύο– μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και δημιουργεί συνθήκες στρες για όλους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Ωστόσο δεν είναι σαφές γιατί οι συνέπειες είναι ορατές μόνο στις κόρες αλλά όχι στους γιους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.