26 Δεκέμβριος 2018, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2018, 21:41

Ιταλία: Μειώνεται η δραστηριότητα στην Αίτνα

  • Ιταλία: Μειώνεται η δραστηριότητα στην Αίτνα
    Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού Φλέρι υπέστη σοβαρές ζημιές (φωτ.: EPA / Orietta Scardino)

Μείωση της δραστηριότητας του ηφαιστείου της Αίτνας καταγράφει τις τελευταίες ώρες το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ρώμης, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και για παράλληλη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνια.

Από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης τραυματίστηκαν ελαφρά 28 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας 600 άνθρωποι σήμερα το βράδυ θα κοιμηθούν έξω από τα σπίτια τους.

Οι ειδικοί της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να ελέγχουν περίπου 100 κατοικίες, οι οποίες παρουσιάζουν εμφανείς ρωγμές και άλλες ζημιές. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι έξι χωριών έξω από την Κατάνια, τα οποία επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, πρόκειται να περάσουν την νύχτα σε μικρά, κλειστά γυμναστήρια και σε σχολικά συγκροτήματα.

Εξάλλου, στο χωριό Πενίζι υπέστη ζημιές και το άγαλμα του καθολικού Αγίου Εμίντιο, ο οποίος θεωρείται προστάτης των πολιτών από τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών.

Στο μεταξύ, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, αρκετοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή μέρα, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν τουλάχιστον 50 σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης, καμία κρατική υπηρεσία δεν ήρθε σε επαφή με όσους ζουν στα χωριά κοντά στην Αίτνα για να τους ειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει και κίνδυνος ισχυρότερου σεισμού.

Πάντως, υπεύθυνοι του ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής δεν θεωρούν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη σεισμική δόνηση της περασμένης νύχτας και την παράλληλη επανενεργοποίηση του ηφαιστείου του μικρού νησιού Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.