26 Δεκέμβριος 2018, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2018, 17:54

Δυσάρεστη αναπνοή: Λύσεις για την αντιμετώπισή της

  • Δυσάρεστη αναπνοή: Λύσεις για την αντιμετώπισή της

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της δυσάρεστης αναπνοής; Η απάντηση είναι θετική, αφού οι αιτίες που την προκαλούν δεν αποτελούν μυστήριο. Ουλίτιδα, οδοντική τερηδόνα, κακή στοματική υγιεινή, γλώσσα με επίχρισμα (λευκό ή κίτρινο, που συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή), είναι οι πιο κοινές αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής. Επίσης, εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά στη γλώσσα, στα ούλα και τα δόντια, προκαλώντας θειώδες οσμές.

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τον μη ελεγχόμενο διαβήτη και την ξηροστομία. Λοιμώξεις όπως πονόλαιμος ή ιγμορίτιδα, αλλά και εντερικές διαταραχές όπως καούρα, έλκη και δυσανεξία στη λακτόζη, επίσης οδηγούν σε κακή αναπνοή.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη αναπνοή
Γενικά, όσοι έχουν δυσάρεστη αναπνοή θα πρέπει να πίνουν άφθονο νερό, να κάνουν μπουκώματα με δροσερό νερό, να βουρτσίζουν τα δόντια τους μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα και να αλλάζουν οδοντόβουρτσα κάθε δύο με τρεις μήνες. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται τακτικά οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός.

Όσοι φορούν οδοντοστοιχίες θα πρέπει να τις αφαιρούν τη νύχτα και να τις καθαρίζουν επιμελώς, ώστε να απομακρύνονται τα βακτήρια από τα τρόφιμα και τα ποτά. Ακόμη, βοηθάει αρκετά το ξύσιμο της γλώσσας κάθε πρωί με μια ειδική ξύστρα ή ένα κουτάλι, για να μειωθούν τα βακτήρια, οι μύκητες και τα νεκρά κύτταρα, που συχνά προκαλούν οσμές. Για να γίνει ο καθαρισμός σωστά θα πρέπει να ξεκινά κανείς από το πίσω μέρος της γλώσσας με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Όσοι προτιμούν τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, μπορούν να μασούν σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου, που παρουσιάζουν αντισηπτικές ιδιότητες και καταπολεμούν τη δυσοσμία που προκαλούν τα βακτήρια.

Σημαντικό αποτέλεσμα υπάρχει και για όσους μασούν ένα κομμάτι λεμονιού ή ξύσμα πορτοκαλιού, καθώς το κιτρικό οξύ «ενεργοποιεί» τους σιελογόνους αδένες, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση της κακής αναπνοής. Με φυσικό τρόπο εξουδετερώνονται οι οσμές και όταν μασά κανείς ένα κλαδάκι μαϊντανό, βασιλικό, μέντα ή κόλιαντρο, λόγω της χλωροφύλλης που περιέχουν τα συγκεκριμένα μυρωδικά.

Τέλος, καλό είναι να γίνονται μπουκώματα με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα, το οποίο μπορεί να φτιάξει κανείς μόνος του ανακατεύοντας σε ένα φλιτζάνι νερό ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (αλλάζει το επίπεδο του pH και καταπολεμά τις οσμές), με μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας. Το διάλυμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για πλύσεις και δεν πρέπει να καταπίνεται.

  • Με πληροφορίες από: iatropedia.gr.