26 Δεκέμβριος 2018, 17:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2018, 17:02

Πέθανε ο αντιστασιακός Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης

  • Πέθανε ο αντιστασιακός Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης, ηγετικό στέλεχος της Αντίστασης κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Ο Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης υπήρξε ακόμα σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ (Εσωτερικού) και διώχθηκε για τις ιδέες του. Έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.

Εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο του, είχε αναπτύξει πολυσχιδή δράση κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στη διάρκεια του Εμφυλίου, αλλά και κατά την περίοδο της επτάχρονης Χούντας των συνταγματαρχών.

Η κηδεία του Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 11:00π.μ., στην εκκλησία της Παναγίτσας στο νεκροταφείο Ραφήνας. Η οικογένειά του επιθυμεί αντί στεφάνων να προσφερθούν τα χρήματα για τις ανάγκες του ιδρύματος «Ελπίδα».

Τη συγκίνησή του για τον θάνατο του Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη συγκίνησή μου για την απώλεια του Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη και τα θερμά συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του. Ακατάβλητος αγωνιστής σε όλο τον βίο του, ηγετική μορφή της Αντίστασης κατά των Γερμανών στην Κρήτη, αλλά και στέλεχος του Αντιδικτατορικού Αγώνα, διώχθηκε σκληρά για τις ιδέες του.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος του στην ίδρυση και τη λειτουργία της ΕΔΑ, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς.

Αξιομνημόνευτες είναι και οι προσπάθειές του για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης, ενώ επί χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974, που σκοπό έχει τη συγκέντρωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.