26 Δεκέμβριος 2018, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2018, 16:57

Πέθανε ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου

  • Πέθανε ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου
    (Φωτ.: εφ. «Εθνικός Κήρυξ»)

Σε ηλικία 84 ετών και έπειτα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, αρχιμουσικούς και παιδαγωγός, ο Θεόδωρος Αντωνίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας, και συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ.

Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Ο Θεόδωρος Αντωνίου από το 1989 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Ίδρυσε την Πειραματική Λυρική Σκηνή και ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της από το 2004 έως το 2011. Η εργογραφία του αριθμεί πάνω από 450 έργα πολλά από τα οποία είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών και ιδρυμάτων (όπερες, χορωδιακά έργα, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για σολίστ, συμφωνικά έργα και κοντσέρτα). Επίσης έγραψε περίπου 160 έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, εκ των οποίων τα 60 είναι για αρχαίες τραγωδίες.

Διηύθυνε πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως την Ορχήστρα Δωματίου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης, τις Ορχήστρες των Ραδιοφωνιών του Βερολίνου, του Παρισιού και της Βαυαρίας, την Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα.

Το 2003 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το 2009 επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2008 ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ενώ από το 2014 ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Από τα 25 βραβεία και διακρίσεις που έλαβε ξεχωρίζουν το βραβείο Richard Strauss της πόλης του Μονάχου (1964), το βραβείο Κάρολος Κουν (1988) για την προσφορά του στο χώρο της θεατρικής μουσικής, το Αριστείο Διδασκαλίας Metcalf του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (1991) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του στη μουσική (1997).