25 Δεκέμβριος 2018, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Δεκέμβριος 2018, 23:04

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Στους 429 οι νεκροί

  • Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Στους 429 οι νεκροί
    (Φωτ.: EPA / Adi Weda)

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ειδικές κάμερες και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους χρησιμοποιούν πλέον οι Ινδονήσιοι διασώστες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιάβας που επλήγη από το τσουνάμι. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι 429 νεκροί με τις Αρχές να εκφράζουν το φόβο ότι θα αυξηθούν με δεδομένο ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 154 άνθρωποι. Οι τραυματίες είναι πάνω από 1.400 και χιλιάδες κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών χρειάστηκε να μεταφερθούν σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο καθώς υπάρχει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από το Ανάκ Κρακατόα, το ηφαιστειακό νησί που «προκάλεσε» το τσουνάμι, εξακολουθούν να αναδύονται πυκνά σύννεφα στάχτης.

Τα τεράστια κύματα έπληξαν τις ακτές των νησιών Σουμάτρα και Ιάβα το Σάββατο ως αποτέλεσμα της αποκόλλησης ενός κρατήρα.  Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν την ξηρά και δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για τους κατοίκους.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται σε μια έκταση 100 χλμ. στη δυτική ακτή της Ιάβας, ωστόσο η περιοχή των ερευνών μπορεί να επεκταθεί και άλλο προς τον νότο έπειτα από την ανακάλυψη πτωμάτων που ξεβράστηκαν από τα κύματα. Παράλληλα δίνεται μάχη με το χρόνο προκειμένου οι διασώστες να φτάσουν έξι χωριά που είναι απρόσιτα οδικώς και όπου τα κύματα έφτασαν μέχρι και τα πέντε μέτρα. Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και η χαμηλή ορατότητα.

«Δεδομένου ότι το Ανάκ Κρακατόα είναι ενεργό και σημειώνονται εκρήξεις τους τελευταίους μήνες η πιθανότητα και άλλων τσουνάμι δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Χέρμαν Φριτζ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Το τεράστιο αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται πάνω στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», κατέγραψε φέτος τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Σεισμοί ισοπέδωσαν το νησί Λόμποκ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ σεισμός και τσουνάμι τον Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του νησιού Σουλαουέζι.