25 Δεκέμβριος 2018, 21:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Δεκέμβριος 2018, 21:25

Καιρός: Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία, πού χρειάζονται αλυσίδες

  • Καιρός: Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία, πού χρειάζονται αλυσίδες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Στην… κατάψυξη έχει μπει για τα καλά η Ελλάδα, καθώς το ψυχρό μέτωπο που σάρωσε τη χώρα μας έφερε θυελλώδεις ανέμους, βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια και κεντρικά. Ανήμερα των Χριστουγέννων η θερμοκρασία σημείωσε ραγδαία πτώση: για παράδειγμα, στη Φλώρινα η διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με την παραμονή ήταν 14,7 βαθμοί, στο χιονοδρομικό του Παρνασσού ήταν 12,5 βαθμοί, στα βόρεια της Αθήνας 10,5 βαθμοί και στο κέντρο της Αθήνας και στη Λιβαδειά 10 βαθμοί.

Την Τετάρτη οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση του υδραργύρου.

Οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές και μόνο στις βόρειες Σποράδες, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και στην Κρήτη θα υπάρξουν βροχές ή χιονόνερο και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, στη Ροδόπη είναι κλειστές λόγω συσσώρευσης υδάτων και λόγω χιονόπτωσης οι ισόπεδες ιρλανδικού τύπου διαβάσεις σε Μεσοχώρι, Βιολογικό και Μωσαϊκό.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο. Με αλυσίδες είναι προσβάσιμα τα χιονοδρομικά κέντρα σε 3-5 Πηγάδια, Σέλι, Καϊμάκτσαλαν και Παρνασσό.

Χιόνι και παγετός κάνουν δύσκολα τα ορεινά κομμάτια της παλιάς εθνικής Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κοζάνης μέσω Καστανιάς και της επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου στην Ημαθία. Στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα των επαρχιακών οδών Φλώρινας-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου, αλλά και σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο.

Στη Ευρυτανία με αλυσίδες γίνεται η κίνηση στη Ράχη Τυμφρηστού και στις επαρχιακές οδούς Καρπενησίου-Φούρνας-Καρδίτσας, Καρπενησίου-Κρίκελλου-Δομνήστας, Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, Καρπενησίου-Στενώματος και Καρπενησίου-Φιδάκια. Στη Φωκίδα προσοχή χρειάζεται στην επαρχιακή οδό Αρτοτίνας-Πανταγιών.