25 Δεκέμβριος 2018, 16:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Δεκέμβριος 2018, 17:03

Χριστούγεννα 2018 με βροχές και χιόνια: Πού χρειάζονται αλυσίδες

  • Χριστούγεννα 2018 με βροχές και χιόνια: Πού χρειάζονται αλυσίδες
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Την Κρήτη προσεγγίζει από το μεσημέρι των Χριστουγέννων το ψυχρό μέτωπο που έφερε αρχικά χιόνια στη Μακεδονία και διένυσε περίπου 600 χιλιόμετρα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή με μέση ωριαία ταχύτητα τα 50 χιλιόμετρα! Τα φαινόμενα είναι κατά τόπους έντονα σε όλη την Ελλάδα: Βροχές ή χιονόνερο εκδηλώνονται στα πεδινά και καταιγίδες κυρίως στη νότια χώρα και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου όπου θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 και ενδεχομένως τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σε μικρό χρονικό διάστημα η θερμοκρασία σημείωσε ραγδαία πτώση από βορρά προς νότο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, στη Ροδόπη είναι κλειστές λόγω συσσώρευσης υδάτων και λόγω χιονόπτωσης οι ισόπεδες ιρλανδικού τύπου διαβάσεις σε Μεσοχώρι, Βιολογικό και Μωσαϊκό.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο. Με αλυσίδες είναι προσβάσιμα τα χιονοδρομικά κέντρα σε 3-5 Πηγάδια, Σέλι και Καϊμάκτσαλαν.

Χιόνι και παγετός κάνουν δύσκολα τα ορεινά κομμάτια της παλιάς εθνικής Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κοζάνης μέσω Καστανιάς και της επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου στην Ημαθία. Στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται σε τμήματα των επαρχιακών οδών Φλώρινας-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου, αλλά και σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο.

Στη Βοιωτία με αλυσίδες γίνεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Αράχοβας-Επταλόφου, στην Ευρυτανία προσοχή στη Ράχη Τυμφρηστού και στις επαρχιακές οδούς Καρπενησίου-Φούρνας-Καρδίτσας, Καρπενησίου-Κρίκελλου-Δομνήστας, Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, Καρπενησίου-Στενώματος και Καρπενησίου-Φιδάκια.