25 Δεκέμβριος 2018, 16:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Δεκέμβριος 2018, 16:33

Τσαβούσογλου για κυπριακή ΑΟΖ: Μόνη μας ανησυχία τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων!

  • Τσαβούσογλου για κυπριακή ΑΟΖ: Μόνη μας ανησυχία τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων!
    (Φωτ.: EPA / Roman Pilipey)

Όλα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο και όχι για κάποιο άλλο λόγο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έκανε αποτίμηση της πορείας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το 2018.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα γεωτρήσεων στα βόρεια των Κατεχομένων καθώς και πως το γεωτρύπανο που θα στέλνονταν στον Εύξεινο Πόντο θα πάρει ρότα προς τη Μεσόγειο επίσης.

«Για να μην υπάρξει πρόβλημα ξεκινάμε κι εμείς το σκάψιμο σε εκείνες τις περιοχές, μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η νότια Κύπρος, αλλά αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα», ανέφερε. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται τον Ιανουάριο στην περιοχή.

Η Τουρκία, είπε ο Τσαβούσογλου, δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων της Κύπρου εκεί, αλλά η μόνη ανησυχία τους είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί.