25 Δεκέμβριος 2018, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Δεκέμβριος 2018, 19:14

Στιγμές κατάνυξης στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη στα Χανιά

  • (Βίντεο: neakriti.gr)

Πιστοί από όλη την Κρήτη αλλά και επισκέπτες που ήθελαν να δουν από κοντά πώς γίνεται η αναπαράσταση της Γέννησης του Θείου Βρέφους, πλημμύρισαν χθες το βράδυ το σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου. Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου-Σελίνου Αμφιλόχιος, τελέστηκε σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης.

«Μαζί με την γέννηση του Θεανθρώπου γεννιέται η ελπίδα, η χαρά και η ζωή. Ευχή και προσευχή μας είναι τα φετινά Χριστούγεννα να σηματοδοτήσουν την απαρχή για ένα ταξίδι μέσα στον κόσμο της αυτοκριτικής, της αυτογνωσίας, μέσα στην αναζήτηση των διαχρονικών αξιών του γένους», είπε ο μητροπολίτης στέλνοντας το μήνυμά του για τη γιορτή.

Το σπήλαιο και η εκκλησία που βρίσκονται σε ύψωμα κοντά στο Κολυμπάρι πήραν το όνομά τους από τη διαμονή του αγίου στην περιοχή και αποτελούν σημείο αναφοράς για την περίοδο των Χριστουγέννων. Εδώ και μερικά χρόνια, έχει καθιερωθεί να γίνεται εκεί η παραδοσιακή αναπαράσταση της Γεννήσεως του Χριστού καθώς το σπήλαιο θυμίζει την φάτνη της Βηθλεέμ. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Στο χώρο δεσπόζει η επιβλητική φάτνη με τον Ιωσήφ, την Παναγία, τον νεογέννητο Χριστό και ζωάκια που τον ζεσταίνουν με τα χνώτα τους. Το σκηνικό συμπληρώνουν νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης. Τα κεριά ανάβουν και οι ιερείς ψάλλουν ύμνους, που στέλνουν το μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.