24 Δεκέμβριος 2018, 17:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκέμβριος 2018, 17:43

Ινδονησία: Τουλάχιστον 373 οι νεκροί από το «κρυφό» τσουνάμι

  • Ινδονησία: Τουλάχιστον 373 οι νεκροί από το «κρυφό» τσουνάμι
    (Φωτ.: EPA / Adi Weda)

Όχι από σεισμό αλλά από ένα μεγάλο κομμάτι πλαγιάς του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακοτόα που έπεσε στον ωκεανό προκλήθηκε το τσουνάμι που έπληξε τις ινδονησιακές ακτές. Ινδονήσιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ηφαίστειο εκτόξευε στάχτες και λάβα μήνες προτού καταρρεύσει ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς. «Προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση που με τη σειρά της προκάλεσε το τσουνάμι», τόνισε η επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας Ντουικορίτα Καρναουάτι, η οποία πρόσθεσε ότι τα κύματα έφτασαν στις ακτές των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα 24 λεπτά αργότερα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 373 νεκροί, 1.459 τραυματίες και 128 αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι το τσουνάμι προκλήθηκε από κατολίσθηση και όχι από σεισμό μπορεί να είναι ο λόγος που δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα συστήματα. Άλλωστε κάτοικοι των παραλίων είπαν ότι δεν αισθάνθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως σε έναν σεισμό, και δεν είδαν το νερό να υποχωρεί κατά μήκος της παραλίας προτού υψωθούν τα κύματα που έφτασαν ακόμα και τα 3 μέτρα.

«Στην Ινδονησία περιμέναμε άλλο ένα μεγάλο τσουνάμι από σεισμό και στη συνέχεια έκρηξη, εδώ έχουμε μια ηφαιστειακή κατολίσθηση», είπε ο μηχανολόγος στην eCoast Marine Consulting Χοσέ Μπορέο, ο οποίος ειδικεύεται στους κινδύνους από τσουνάμι. Ακόμα τόνισε ότι το τσουνάμι από κατολίσθηση ηφαιστείου έχει πολλές μεταβλητές και είναι ένα μυστήριο μιας και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε σχέση με το τσουνάμι που προκαλείται από σεισμό.


Εναέρια φωτογραφία του Ανάκ Κρακατόα (φωτ.: EPA / Nurul Hidayat / Bisnis Indonesia)

Από την περιοχή που επλήγη έχουν ήδη απομακρυνθεί πάνω από 12.000 κάτοικοι καθώς η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχίζεται κανονικά. Το Ανάκ Κρακατόα (Παιδί του Κρακατόα) αναδύθηκε από το ηφαίστειο Κρακατόα που εξερράγη το 1888. Εκείνη η έκρηξη, σημειώνει η γεωφυσικός Μίκα Μακίνον, έγινε αισθητή μέχρι το Περθ της Αυστραλίας.