24 Δεκέμβριος 2018, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκέμβριος 2018, 17:35

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης κρύβει δύο κινδύνους

  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης κρύβει δύο κινδύνους
    (Φωτ.: Facebook / Gerasimos Papadopoulos)

Στον… ύπουλο εχθρό ενός σεισμού, στο τσουνάμι, αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με αφορμή τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας στα οποία ο αριθμός των νεκρών φτάνει προς το παρόν τους 373. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400 και τουλάχιστον 128 άνθρωποι αγνοούνται.

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι και επιστήμονες τονίζουν ότι το πολύνεκρο τσουνάμι προκλήθηκε όταν αποκολλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από την πλαγιά του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακατόα.

«Για μια ακόμα φορά την πλήρωσε ο φτωχός κοσμάκης», σημείωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών μιλώντας στον ρ/σ Real. Ωστόσο τόνισε ότι επειδή το τσουνάμι δεν προκλήθηκε από σεισμό δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση μιας και τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί βασίζονται στο σεισμό.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Σαντορίνη τόνισε ότι όπου υπάρχουν ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια υπάρχει παρόμοιος κίνδυνος για να «κρυφό» τσουνάμι. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης κρύβει δύο κινδύνους. Ένα η Καμένη μέσα στην καλδέρα και ο Κολούμπος μεταξύ Σαντορίνης και Ίου, υποθαλάσσια και τα δύο», σχολίασε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.