25 Δεκέμβριος 2018, 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Δεκέμβριος 2018, 17:35

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εναντίον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Παρίσι!

  • Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εναντίον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Παρίσι!
    Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, «Η ταφή του κόμη του Οργκάθ»

Ο «Ελ Γκρέκο» εισβάλλει στο Grand Palais του Παρισιού! Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα κορυφαίο ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο θα φιλοξενηθεί σε λίγους μήνες στην Πόλη του Φωτός, μια ρετροσπεκτίβα η οποία διοργανώνεται από το μεγαλύτερο μουσείο της Γαλλίας, το Λούβρο, αλλά θα φιλοξενηθεί στο επιβλητικό Grand Palais.

Η παρουσίαση, η πρώτη που γίνεται επί γαλλικού εδάφους, με τίτλο «Greco» θα ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου 2019 και θα περιλαμβάνει τα ωραιότερα και τα σημαντικότερα έργα του Κρητικού ζωγράφου.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Λούβρο συνεργάζεται με το Art Institute of Chicago, το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει στις συλλογές του μερικούς από τους πιο γνωστούς πίνακες του Θεοτοκόπουλου. Μιλάμε για την «Ανάληψη της Παρθένου» (1677), αλλά και για τα έργα «Ο Άγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος» και «Ο Άγιος Φραγκίσκος γονατίζει ενώ προσεύχεται».

Στις μόνιμες συλλογές του Λούβρου, από την άλλη, συναντούμε έργα όπως «Ο εσταυρωμένος Χριστός με δύο δωρητές» αλλά και «Ο Λουδοβίκος Θ΄ ο Άγιος».

«Ο Γκρέκο είναι ένας ανεπανάληπτος εφευρέτης της φόρμας που βάζει στο επίκεντρο των δημιουργιών του τολμηρές και καινοτόμες ιδέες στις οποίες δεν θα σταματήσει να επιστρέφει καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του» σχολιάζει το Μουσείο για την επιλογή του να αφιερώσει μια ολόκληρη έκθεση σε αυτόν.

Αξίζει να τονιστεί πως η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Βέβαια, δεν έχει μόνο ο «δικός» μας Δομήνικος Θεοτοκόπουλος την τιμητική του στον μουσειακό οργανισμό, την επόμενη διετία. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του το Λούβρο ανακοίνωσε επίσης μια εξίσου μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από το θάνατο του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου, το Μουσείο φιλοξενεί στις επιβλητικές αίθουσες του Ναπολέοντα μια ρετροσπεκτίβα στην οποία θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμένα όλα τα διάσημα έργα του Ντα Βίντσι: Τη «Μόνα Λίζα», την εξαίσια «La belle Ferronniere», καθώς και πολλές ακόμη εντυπωσιακές δημιουργίες. Η συγκεκριμένη έκθεση ξεκινά στις 24 Οκτωβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εναντίον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, λοιπόν. Να δούμε ποιος θα βγει νικητής στα εισιτήρια.

  • Πηγή: Γιώτα Βαζούρα / εφ. Δημοκρατία.