6 Φεβρουάριος 2014, 08:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Μήπως οι αποδείξεις που παίρνετε είναι... μαϊμού; Τεράστια απάτη με ταμειακές

  • Tέλος ο ΦΠΑ για 415.000 επιχειρήσεις - Ποιοι ευνοούνται

Μήπως οι αποδείξεις που παίρνετε είναι... μαϊμού; Τεράστια απάτη με ταμειακές

Πρόκειται για την κομπίνα που στο ΣΔΟΕ αποκαλούν «το σύστημα του ψευτοθόδωρου».Η διαδικασία είναι απλή: οι έλεγχοι στα καταστήματα αποσκοπούν στο να διαπιστώσουν αν έχουν εκδοθεί οι αποδείξεις.

Ο ελεγκτής που πηγαίνει σε ένα κατάστημα περιδιαβαίνει τα τραπέζια για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι προβλεπόμενες αποδείξεις.

Αυτές υπάρχουν για όσους χρησιμοποιούν αυτή την κομπίνα. Είναι, όμως, κυριολεκτικά στον αέρα. Οι ταμειακές μηχανές από τις οποίες εκδίδονται δεν έχουν σήμανση από το υπουργείο Οικονομικών, είναι δηλαδή ταμειακές μηχανές – μαϊμού ή αλλιώς ταμειακές μηχανές –φαντάσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που εντόπισε το ΣΔΟΕ είναι καφετέριας- καφεκοπτείο στην περιοχή της Θήβας.

Χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές και εξέδωσε την τελευταία πενταετία, 102.977 αποδείξεις χωρίς αυτές να υποβληθούν ποτέ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έκοβε αποδείξεις με το τσουβάλι αλλά δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ σε ΦΠΑ» λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ, εκτιμώντας πως η κομπίνα αυτού του τύπου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Άλλες δυο ανάλογες κομπίνες εντοπίστηκαν στην Αττική, γεγονός που κάνει το ΣΔΟΕ να πιστεύει ότι το φαινόμενο έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις.

«Η εφευρετικότητα των φοροφυγάδων είναι ανεξάντλητη», σχολιάζει η ίδια πηγή και αποκαλύπτει μία ακόμα μέθοδο απόκρυψης εισοδημάτων που έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για τα «μικρά κομπιουτεράκια με τα μικροσκοπικά πενάκια». Οι μηχανισμοί αυτοί, όπως εξηγεί η ίδια πηγή είναι για την καταγραφή της παραγγελίας. Πειραγμένοι τέτοιοι μηχανισμοί όμως εκδίδουν και αποδείξεις –μαϊμού. Ο πελάτης θεωρεί πως πήρε την απόδειξή του, εάν γίνει ένας απλός έλεγχος θα διαπιστωθεί ότι όλα τα τραπέζια έχουν «αποδείξεις» αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξει δεκάρα...

Το «σύστημα του ψευτοθόδωρου» φαίνεται πως αποκαλύπτει και τις αδυναμίες των αρχών. Όπως λένε ορισμένες πηγές, ίσως είναι η εξήγηση για το γεγονός ότι εσχάτως διαπιστώνεται μείωση της παραβατικότητας στο σκέλος της έκδοσης αποδείξεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ίσως «η έλλειψη εμπειρίας» από τους ελεγκτές των Δ.Ο.Υ (στους οποίους πέρασε η αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων) είναι αυτή που εξηγεί την κάθετη πτώση της παραβατικότητας από τα επίπεδα του 50% στο 5%.

Πηγλη: Euro2day, real.gr