23 Δεκέμβριος 2018, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκέμβριος 2018, 13:56

Τραγωδία στην Ινδονησία: Αυξάνονται οι νεκροί από το τσουνάμι (βίντεο)

  • Τραγωδία στην Ινδονησία: Αυξάνονται οι νεκροί από το τσουνάμι (βίντεο)
    Εικόνες καταστροφής επικρατούν από το τσουνάμι (φωτ.: EPA / Adi Weda)

Στους 222 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της Ινδονησίας το βράδυ του Σαββάτου, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Οι στιγμές που διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Ιάβα και τη Σουμάτρα είναι τραγικές, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που δείχνει τη στιγμή που το τσουνάμι «καταπίνει» εκατοντάδες ανθρώπους που παρακολουθούσαν συναυλία.

Ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν εξέδωσε και το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι, στην οποία αναφέρεται ότι οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις είναι σχετικά σπάνιες, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων.

Μετά την τραγωδία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών της Ινδονησίας ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι. Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

«Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό», τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Antara.

Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με τουλάχιστον 260 εκατ. κατοίκους, αλλά και μία από τις πιο επιρρεπείς χώρες σε καταστροφές στον πλανήτη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς εκεί τέμνονται τεκτονικές πλάκες προκαλώντας μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι προκάλεσε τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και τουλάχιστον 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της. Μάλιστα, εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα.

Στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 2004 προκλήθηκε τσουνάμι από υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκαλώντας τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων οι 168.000 στην Ινδονησία.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.