21 Δεκέμβριος 2018, 16:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2018, 16:07

Σχεδιάζουν οι Τούρκοι επεισόδιο ανάλογο με τα Ίμια; (βίντεο)

Για το πού το πάει η Τουρκία και τι να αναμένουμε το επόμενο διάστημα με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μίλησε ο συγγραφέας και στρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, προσκεκλημένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Μετά την κρίση των Ιμίων ο πρωθυπουργός ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κοιμόντουσαν και δεν ήξεραν εάν το πρωί που θα ξυπνήσουν θα έβρισκαν Τούρκους πάνω σε κάποια από τα ερημονήσια του Αιγαίου. Αυτό, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οδήγησε την ελληνική πλευρά να επανδρώσει μια σειρά από μικρά νησιά του Αιγαίου. Οι Τούρκοι λένε πως έχουμε επανδρώσει 18 νησιά και άρα με αυτό τον τρόπο δημιουργείται τετελεσμένο γεγονός. Για αυτό και ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο» είπε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη που προειδοποίησε πως «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση», ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι οι δηλώσεις έχουν θετικό πρόσημο αλλά δημιουργούν και πρόβλημα εάν η Τουρκία αποφασίσει να περάσει την κόκκινη γραμμή που έθεσε η Ελλάδα. Όσο για το εάν η Τουρκία ετοιμάζει θερμό επεισόδιο τύπου «Ίμια», εκτιμά πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανοίξει πολλά μέτωπα.