21 Δεκέμβριος 2018, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2018, 14:14

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των γιορτών

  • Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των γιορτών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Η σχέση τιμής, προορισμού και παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένει βαρόμετρο και φέτος για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν εντός και εκτός συνόρων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς είναι στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, με περαιτέρω ενίσχυση μέσα στο 2018.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες, πάντως, δεν επιλέγουν απαραίτητα την πιο οικονομική πρόταση αλλά εκείνη με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Ιδιαίτερα αυξημένες (πάνω από 20%) είναι οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό, τόσο στους κλασικούς προορισμούς της Ευρώπης (Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Φινλανδία, Βελιγράδι, κλπ.), όσο και στους πιο μακρινούς προορισμούς (Λατινική Αμερική, Αφρική και Αυστραλία). Ανάκαμψη συνεχίζουν και έχουν και οι αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία, Ντουμπάι), οι οποίες από το καλοκαίρι έως τώρα εμφανίζουν αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι.

Αν και οι ελληνικοί προορισμοί παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση, εντούτοις οι Έλληνες φαίνεται να προτιμούν τους προορισμούς του εξωτερικού καθώς προσφέρονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Πάντως, μεγάλες είναι οι πληρότητες σε Γιάννενα, Μετέωρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πήλιο, Αρκαδία, και σε άλλους κλασικούς χειμερινούς προορισμούς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού Λύσανδρος Τσιλίδης τόνισε ότι κύριο χαρακτηριστικό της φετινής εορταστικής περιόδου είναι ότι οι κρατήσεις έγιναν νωρίς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. «Αυτό οφείλεται στην ανακοίνωση των πακέτων από τα τουριστικά γραφεία νωρίτερα από άλλες χρονιές, στις ελκυστικές τιμές, αλλά και στην αλλαγή της ψυχολογίας των Ελλήνων καταναλωτών οι οποίοι συνειδητά πλέον επιλέγουν διακοπές, επιλέγουν τουριστικό γραφείο - σύμβουλο», εξήγησε.