21 Δεκέμβριος 2018, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2018, 11:33

16χρονος Σύρος από τον Έβρο: Αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να αυτοκτονήσω

  • 16χρονος Σύρος από τον Έβρο: Αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να αυτοκτονήσω
    (Φωτ.: Anna Pantelia / MSF)

Μια επιστολή-κόλαφο την οποία υπογράφει ένας 16χρονος Σύρος που βρίσκεται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω τρεις φορές και συνεχίζω να κάνω τις ίδιες σκέψεις. Αυτό το μέρος είναι η αιτία που θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου», γράφει.

Ο μισός πληθυσμός που ζει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ο 16χρονος περιγράφει όλο τον Γολγοθά που πέρασε μέχρι να φτάσει στην Τουρκία από την πατρίδα του και πώς αναποδογύρισε η βάρκα που τον μετέφερε από την Αλικαρνασσό στην Κω. Οι γονείς του, που βρίσκονται ακόμα στη Συρία, χρειάστηκαν μήνες προκειμένου να μαζέψουν τα χρήματα για το ταξίδι του στην Ευρώπη.

«Το φαγητό, για παράδειγμα, είναι χάλια, αν το δίναμε στα σκυλιά δεν θα το έτρωγαν. Ο καθένας μου υπόσχεται ότι θα με βοηθήσει, αλλά είμαι ακόμα εδώ. Έχω μιλήσει με ψυχολόγο τρεις φορές, κι άλλες δύο φορές με ψυχίατρο στην Αλεξανδρούπολη. Η ψυχίατρος ήρθε εδώ μία φορά, αλλά δεν με βοήθησε αυτό. Έχω χάσει κάθε ελπίδα. Θέλω μόνο να βγω, δεν χρειάζομαι κανέναν. Θα βρω το δρόμο μου», λέει ο ανήλικος Σύρος.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι κάνουν έκκληση στις Αρχές, στο συγκεκριμένο κέντρο ζουν σταθερά 240 άτομα, εκ των οποίων οι 120 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι συνθήκες διαβίωσης θεωρούνται ακατάλληλες και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι περιορισμένη.