26 Δεκέμβριος 2018, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2018, 09:44

Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να κατακτήσουν για πρώτη φορά το Κορδελιό Θεσσαλονίκης

  • Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να κατακτήσουν για πρώτη φορά το Κορδελιό Θεσσαλονίκης
    (Φωτ. αρχείου: Facebook / Δήμος Κοζάνης)

Οι Μωμόγεροι θα... εισβάλουν για πρώτη φορά στην κοινότητα Κορδελιού Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το ποντιακό έθιμο του Δωδεκαημέρου. Η ανακοίνωση έρχεται από το Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού και η αναπαράσταση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. Η δράση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού.

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με ποντιακό γλέντι στην έδρα του Συλλόγου.

«Ο Σύλλογός μας μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί να διασώσει και να διαδώσει την ποντιακή παράδοση. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και αυτή η εκδήλωση» ανέφερε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού Θεοδώρα Σεμερτζίδου.

Η πομπή θα ξεκινήσει από τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου (Ιασωνίδου 78, Ελευθέριο-Κορδελιό) στις 11:00 και θα διασχίσει την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή, και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, και θα βγει στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Ο θίασος θα κατευθυνθεί προς τον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως και θα πάρει το δρόμο της επιστροφής πίσω στην έδρα του σωματείου. Σύμφωνα την πρόεδρο, η προετοιμασία των χορευτών διήρκεσε δύο μήνες και όλοι τώρα ανυπομονούν για τη μεγάλη μέρα.

Το δρώμενο θα ολοκληρωθεί με ποντιακό γλέντι, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιώργος Σιαμλίδης, ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Κώστας Καλούσης και ο Κώστας Σωπιάδης.

Ελένη Κάλλη