21 Δεκέμβριος 2018, 00:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2018, 23:40

Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019: Το ελληνικό μουσείο που είναι υποψήφιο

  • Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019: Το ελληνικό μουσείο που είναι υποψήφιο
    (Φωτ.: facebook.com/KotsanasMuseumOfAncientGreekTechnology)

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παράρτημα Αθήνας, προτάθηκε ως υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF). Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.

Από το 1977, το European Museum of the Year Award (EMYA) βραβεύει κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, την καλύτερη μουσειακή πρακτική και ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, αναδεικνύει και παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μία ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: Την τεχνολογία. Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες, παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική τεχνολογία στην ανθρωπότητα. Σκοπός του είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας, και να αποδείξει τη σημασία της για τον σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό.

Η υποψηφιότητα στο ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την 15ετή λειτουργία του. Σημειώνεται ότι το Μουσείο τιμάται από την UNESCO και το National Geographic στο πλαίσιο της προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. Τέλος, στο Μουσείο Κοτσανά, ως ενιαίο οργανισμό, απονέμεται τα τελευταία χρόνια το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Trip Advisor.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.