20 Δεκέμβριος 2018, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2018, 13:09

Αλβανία: Ήταν αναμενόμενη η απέλαση του Ιρανού πρέσβη από τα Τίρανα

  • Αναφορά του Έντι Ράμα στα σύνορα με την Ελλάδα προκαλεί ερωτηματικά
    Ο Έντι Ράμα (φωτ. αρχείου: EPA / Wolfgang Kumm)

Personae non gratae για την Αλβανία χαρακτηρίστηκαν χθες ο πρέσβης του Ιράν στα Τίρανα και ακόμα ένας Ιρανός διπλωμάτης και για αυτό απελάθηκαν. Επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες βλαπτικές για την εθνική ασφάλεια» της Αλβανίας, σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, ενώ για την απέλασή τους «έγιναν διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες».

Όλα δείχνουν πως μία από τις «συμμαχικές χώρες» είναι οι ΗΠΑ, που έσπευσαν μάλιστα να χαιρετίσουν την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

«Η δραστηριότητα των Ιρανών διπλωματών αντίκειται προς τη διπλωματική τους ιδιότητα και η απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με συμμαχικές χώρες», αρκέστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εντλίρα Πρέντι, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Χαρακτηριστικό είναι πως στον Τύπο, αλβανικό και διεθνή, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως τα ονόματα των δύο διπλωματών ή οι θέσεις τους.

«Απελάθηκαν δύο Ιρανοί πράκτορες που ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση»
Την ταυτότητα του ενός εξ αυτών, του πρέσβη του Ιράν στα Τίρανα, αποκάλυψε μέσω Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. «Ο Aλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή», γράφει ο Τζον Μπόλτον στην ανάρτησή του. «Στέκουμε στο πλευρό του πρωθυπουργού Ράμα και του αλβανικού λαού καθώς αντιστέκονται στην επικίνδυνη συμπεριφορά του Ιράν στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την υφήλιο», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την απόφαση του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης να απελάσει «δύο Ιρανούς πράκτορες οι οποίοι προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».

Μέχρι χθες, οι σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και το Ιράν χαρακτηρίζονταν «σωστές» από τα Τίρανα. Αγκάθι θεωρείται ότι κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, η Αλβανία υποδέχθηκε από το 2013 περίπου 3.000 μέλη της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», που βρίσκονταν στο Ιράκ. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε έναν καταυλισμό στη βορειοδυτική Αλβανία.