20 Δεκέμβριος 2018, 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2018, 10:06

Interpol: Περιμένουμε δεύτερο κύμα επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους

  • Έκθεση-σοκ για το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ από το αμερικανικό Πεντάγωνο
    (Φωτ.: ert.gr)

Τον κίνδυνο για ένα νέο κύμα ενεργειών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ, καθώς άτομα που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία, θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. «Σε πολλά μέρη του κόσμου […] αυτές οι γενιές πρώιμων υποστηρικτών, πρώιμων τρομοκρατών θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια», είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Όπως τόνισε, σε πολλούς από τους καταδικασμένους για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων ή για διασυνδέσεις με αυτές επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από δύο έως πέντε ετών, ελλείψει απτών στοιχείων για συμμετοχή τους σε επιθέσεις.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι αποφυλακίσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν μια δεύτερη εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους: «Με τον ISIS ηττημένο γεωγραφικά, αυτά τα άτομα είτε θα αποπειραθούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές στην νοτιοανατολική Ασία ή Αφρική ή θα περιμένουν στην Ευρώπη για να εξαπολύσουν επιθέσεις».

Ο Γιούργκεν Στοκ επισήμανε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας έχει αναπτύξει μια βάση δεδομένων 44.000 προφίλ ξένων μαχητών που εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία και το Ιράκ. Συμπλήρωσε δε ότι η βάση δεδομένων που διαθέτει η Interpol σε ψεύτικα και κλεμμένα έγγραφα ταυτότητας αποτελεί βασικό εργαλείο στην καταπολέμηση μελλοντικών κινήσεων των επίδοξων τρομοκρατών, που συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.