19 Δεκέμβριος 2018, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2018, 21:53

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση του συστήματος Patriot στην Άγκυρα

  • Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση του συστήματος Patriot στην Άγκυρα
    Πυραυλικό σύστημα Patriot (φωτ. EPA / Franck Robichon)

Οι ΗΠΑ ενέκριναν σήμερα την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στην Τουρκία έναντι του ποσού των 3,5 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση. Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόφαση, στην οποία θα μπορούσε να αντιταχθεί το αμερικανικό Κογκρέσο, φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως μια «εναλλακτική» στο ρωσικό αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο η Άγκυρα θέλει να αγοράσει παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

«Έχουμε ξεκάθαρα προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη αγορά του συστήματος S-400 θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την αγορά από την Άγκυρα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και θα την εξέθετε σε κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

«Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό εξηγήσει ότι θέλουν να εργαστούν στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με την Τουρκία και της πρότειναν τα τελευταία χρόνια να λάβει υπόψη της το σύστημα Patriot, που είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία αποφάσιζε να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση αγοράς, θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τις αμυντικές ανάγκες της», επέμεινε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Νωρίτερα, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει αλλάξει την απόφασή της να αγοράσει το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, χαιρετίζοντας την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση της αγοράς του αντιπάλου συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ, ανέφεραν σήμερα δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο ένας από αυτούς χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ ως καλή ένδειξη για τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία περιμένει τώρα το επόμενο βήμα από την αμερικανική πλευρά. «Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Ως σύμμαχη χώρα, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πουλήσουν (το σύστημα Patriot) στην Τουρκία... αλλά περιμέναμε την έγκρισή τους», πρόσθεσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.