19 Δεκέμβριος 2018, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2018, 09:51

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η πίστη και ο Χριστιανισμός δημιουργούν πολιτισμό»

  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η πίστη και ο Χριστιανισμός δημιουργούν πολιτισμό»
    (Φωτ.: Ιωάννης Πεφάνης / romfea.gr)

«Η πίστη και ο Χριστιανισμός δημιουργούν πολιτισμό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση «Όλη η πόλη μια γιορτή – Χριστούγεννα 2018» που διοργάνωσε προς τιμήν του το Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

«Η πίστη μας, ο Χριστιανισμός μας, πέρα από όλα τα πνευματικά μηνύματα που στέλνει στις καρδιές μας, δημιουργεί πολιτισμό. Κι αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε.

»Ο πολιτισμός είναι στολίδι της ψυχής μας και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως με την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση, αλλά αυτό που μιλάει περισσότερο στην ψυχή μας είναι η μουσική. Απόψε, όλα αυτά τα παιδιά με τους δασκάλους τους κατάφεραν να μας ανεβάσουν ψηλά και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας», τόνισε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επιπρόσθετα, εξήρε την πρωτοβουλία και την επιθυμία των μαθητών να ασχοληθούν με τη μουσική, και παράλληλα επισήμανε πως «όταν αφαιρέσεις από τον άνθρωπο τον πολιτισμό και την ψυχή του, γίνεται σάρκα και τότε έρχεται η τραγωδία και η αποτυχία».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «τέτοιες προσπάθειες είναι τα εμβόλια που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας και στην κοινωνία», και πρόσθεσε ότι ο Κύριος μας δίδαξε τα χαρίσματα που έχουμε να τα πολλαπλασιάσουμε και όχι να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας, διότι τότε αυτό θα ήταν αίρεση. Καλούμαστε να τα μοιραζόμαστε για το κοινό καλό.

Το παρών έδωσε ο μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, ενώ τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών.


(Φωτ.: Ιωάννης Πεφάνης / romfea.gr)

Η εκδήλωση περιλάμβανε κλασικά συμφωνικά θέματα, γνωστές άριες και χριστουγεννιάτικα τραγούδια μεγάλων συνθετών (Πουτσίνι, Σούμπερτ, Ροσίνι, Γκρούμπερ κ.ά.) από τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Νάκο (βαρύτονο, γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής), τη διεθνούς φήμης υψίφωνο Μαρίνα Ρεσκάλοβα και τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ιωάννη Χριστόπουλο. Τη μουσική εκτέλεσε η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της μαέστρου Νίνας Πατρικίδου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη όλους τους συντελεστές και συνεργάτες της εκδήλωσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρχιμουσικό Νίνα Πατρικίδου, την οποία χαρακτήρισε «καρδιά της ορχήστρας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.