18 Δεκέμβριος 2018, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2018, 23:22

Βουλή: Με 154 «ναι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019

  • Στη Βουλή οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για Λοβέρδο και Σαλμά 2
    Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το πράσινο φως στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 άναψε η Βουλή των Ελλήνων, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία η οποία φορτίστηκε από την πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και το οξύ φραστικό επεισόδιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, ο πρώτος μεταμνημονιακός σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, ο τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

«Όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα "ναι" στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή», δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή, από το ξεκίνημα της πενθήμερης διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι και την τελευταία ημέρα με την κορύφωση από τους λεκτικούς διαξιφισμούς των πολιτικών αρχηγών, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η προεκλογική περίοδος –που θα έχει άγνωστη διάρκεια σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα– θα έχει χαρακτηριστικά σφοδρής σύγκρουσης και πόλωσης.