18 Δεκέμβριος 2018, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2018, 20:25

Χάος σε αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας καθώς τα «κίτρινα γιλέκα» καταλαμβάνουν και πυρπολούν διόδια

  • Χάος σε αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας καθώς τα «κίτρινα γιλέκα» καταλαμβάνουν και πυρπολούν διόδια
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Caroline Blumberg)

Οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις μετά τις καταλήψεις που πραγματοποίησαν σήμερα σε θαλάμους διοδίων σε αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας, πυρπολώντας μάλιστα ορισμένους εξ αυτών, όπως αναφέρει το Reuters. Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης διοδίων στη χώρα, η Vinci Autoroutes, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κινητοποιήσεις σε 40 σημεία του δικτύου της και ότι αρκετές διασταυρώσεις αυτοκινητοδρόμων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, κυρίως στη νότια Γαλλία. Ο σταθμός διοδίων Bandol, ανατολικά της Μασσαλίας, υπέστη ζημιές από πυρκαγιά και ο αυτοκινητόδρομος Α50 έκλεισε, ανέφερε η εταιρεία.

«Οι οδηγοί και οι αυτοκινητιστές πρέπει να δείχνουν τη μέγιστη προσοχή καθώς προσεγγίζουν τις πύλες διοδίων και τις ράμπες εισόδου αυτοκινητοδρόμων λόγω της παρουσίας πολυάριθμων πεζών», πρόσθεσε η Vinci.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές προκαλούν φθορές ή πυρπολούν εκατοντάδες ραντάρ καταγραφής της κυκλοφορίας στη Γαλλία. Ο ιστότοπος Radars-auto.com υπολογίζει ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 1.600 ραντάρ, σχεδόν το 50% του συνόλου των ραντάρ κυκλοφορίας στη Γαλλία, έχουν υποστεί ζημιές. Περισσότερα από 250 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν ως μια διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις του φόρου καυσίμων, αλλά έκτοτε έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ενάντια στις πολιτικές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τα τελευταία τέσσερα Σάββατα, οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν μαγαζιά και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, αν και οι διαμαρτυρίες στην γαλλική πρωτεύουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν μικρότερες και πιο ειρηνικές σε σχέση με τις προηγούμενες.