18 Δεκέμβριος 2018, 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2018, 17:11

«Επαγγελματικό» το χτύπημα στον ΣΚΑΪ – Τον Νοέμβριο κλάπηκε το ΙΧ

  • H Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον ΣΚΑΪ 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Την προκήρυξη της οργάνωσης που θα αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από το κτήριο του ΣΚΑΪ περιμένει η Αντιτρομοκρατική προκειμένου να φωτιστούν κάποιες λεπτομέρειες του χτυπήματος. Παρ’ όλα αυτά αξιωματικοί φέρονται να έχουν καταλήξει στο «προφίλ» των δραστών: Από τη μεθοδολογία οι υποψίες στρέφονται στην Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο από το 2013 και προτιμά να πραγματοποιεί χτυπήματα το διάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, κοντά στις γιορτές.

Οι μηχανισμοί της ΟΛΑ είναι μεγάλης ισχύος και σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις είχαν καεί τα οχήματα διαφυγής.

Η «επιχείρηση», επισημαίνει η Αντιτρομοκρατική, ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη. Εκτός από αυτούς που έκαναν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από το κέντρο της Αθήνας και εκτός από αυτούς που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Νέο Φάληρο πρέπει να συμμετείχαν και άλλα άτομα που παρείχαν υποστήριξη και κάλυψη.

Το μαύρο Opel Corsa που εντοπίστηκε καμένο στα Πετράλωνα αμέσως μετά την έκρηξη της βόμβας είχε κλαπεί από τη Νέα Ιωνία στις 18 Νοεμβρίου. Οι πινακίδες που φέρει είναι πλαστές και ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο ίδιας μάρκας και χρώματος. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει καταγραφεί σε κάμερα ασφαλείας στην περιοχή που βρίσκεται το κτήριο του ΣΚΑΪ λίγα λεπτά προτού γίνουν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στη 1:50. Η ομάδα κρούσης που έκαψε το Opel Corsa εικάζεται ότι έφυγε από τα Πετράλωνα με άλλο ΙΧ που οδηγούσαν συνεργοί.

Σε ό,τι αφορά τη βόμβα αρμόδιοι αξιωματικοί πιθανολογούν ότι χρησιμοποιήθηκαν 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, πιθανότατα ένα μίγμα ζελοδυναμίτιδας, νιτρικού αμμωνίου και TNT. Ωστόσο πρόκειται για μια εκτίμηση καθώς η κατασκευή ήταν «επαγγελματική» και μετά την έκρηξη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υπολείμματα. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται «τέλεια» έκρηξη.