18 Δεκέμβριος 2018, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2018, 13:22

Στα λευκά πολλές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες (βίντεο)

  • Στα λευκά πολλές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – Πού χρειάζονται αλυσίδες (βίντεο)
    (Φωτ.: web-greece.gr)

Χιόνια, τσουχτερό κρύο και βροχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα όπου ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή. Στους ορεινούς όγκους της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο σημειώνονται χιονοπτώσεις, ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα.

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί η Κοζάνη, η Φλώρινα και το Αμύνταιο, με τον υδράργυρο να έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης στους επαρχιακούς δρόμους της Κοζάνης. Το ίδιο για τους οδηγούς που κινούνται σε σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Καστοριάς και των Γρεβενών. Χωρίς προβλήματα πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της.

Στη Θεσσαλονίκη είναι πυκνή η νέφωση με διαστήματα βροχοπτώσεων, ενώ η θερμοκρασία κινείται σε χαμηλά επίπεδα (4 βαθμοί Κελσίου). Σύμφωνα με την ΕΜΥ, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χιονίσει και στη συμπρωτεύουσα.

Το σκηνικό στη Θεσσαλία

Ανάλογο είναι το σκηνικό του καιρού σε αρκετές περιοχές της βορειοδυτικής Θεσσαλίας. Κλειστές είναι σήμερα σχολικές μονάδες στον δήμο Μετεώρων, λόγω της χιονόπτωσης, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν λειτούργησαν τα δημοτικά σχολεία Αγιόφυλλου, Αμπελίων, Ασπροκκλησιάς, Παναγίας, Χρυσομηλιάς καθώς και το Γυμνάσιο Αμπελίων. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μετεώρων Χρήστος Σινάνης ενημερώνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Κακοκαιρία και στα Χανιά

Σε αυξημένη ετοιμότητα, ύστερα από τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους, βρίσκεται το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χανίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων ενώ δίνονται και οδηγίες για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λάβουν.