17 Δεκέμβριος 2018, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2018, 12:25

Παιδιά ξεχασμένα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» (βίντεο)

Ήταν νωρίς το απόγευμα και η παιδική χαρά στο προαύλιο της Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», δίπλα από το εκκλησάκι, ήταν γεμάτο παιδιά ηλικίας από 5-15 ετών. Τα μεγαλύτερα κάπνιζαν. Εύκολα καταλάβαινε κανείς ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους, και ελάχιστα ήταν από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία που είχαν βγει για να παίξουν όσο περίμεναν. Ένας άστεγος που βρίσκεται καθημερινά σε ένα παγκάκι απέναντι από το νοσοκομείο Αγία Σοφία θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για μερικά από τα παιδιά εκείνα που στην περιοχή αποκαλούνται «εισαγγελικά» και φιλοξενούνται στα δύο γειτονικά νοσοκομεία: 40 παιδιά στο «Αγία Σοφία», πάνω από 20 στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Πρόκειται για υγιή παιδιά, που με εντολή εισαγγελέα θα έπρεπε να παραμείνουν για 2-3 ημέρες μόνο, για τον απαραίτητο παιδοψυχιατρικό-ιατρικό έλεγχο, αλλά καταλήγουν να μένουν εκεί μήνες, ακόμη και χρόνια ολόκληρα.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αλλά σήμερα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββας, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει στη δημοσιότητα ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό του Γιώργου Κουβαρά που καταγράφει την κατάσταση στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και τις απόψεις όσων βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με εφιαλτικές καταστάσεις.

Παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά
Ευθύς εξαρχής, ο Εμ. Παπασάββας διευκρινίζει ότι τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στο «Αγία Σοφία» είναι παιδιά παραμελημένα, που εγκαταλείπονται, ή κακοποιούνται σωματικά, ψυχικά ή και σεξουαλικά, ζουν καταστάσεις βιαιοπραγίας από γονείς πολλές φορές τοξικομανείς, τα οποία ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, λαμβάνοντας έκθεση από κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων, έκρινε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Παλαιότερα ο αριθμός των παιδιών ήταν πολύ μικρότερος: ήταν μόνο επτά παιδιά. «Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα με τις μεγάλες ροές μεταναστών που ήρθαν στη χώρα μας, ανάμεσά τους και παιδιών, έκανε τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο να έχει πολλαπλασιαστεί», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Εμ. Παπασάββας. [...]

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Κουβαράς.