17 Δεκέμβριος 2018, 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2018, 10:15

Βρυξέλλες: 90 προσαγωγές μετά τα επεισόδια σε διαδήλωση της Ακροδεξιάς

  • Βρυξέλλες: 90 προσαγωγές μετά τα επεισόδια σε διαδήλωση της Ακροδεξιάς
    (Φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Εκτενή επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της Ακροδεξιάς εναντίον του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, με τη βελγική αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσει βίαιους διαδηλωτές.

Σημειώθηκαν τουλάχιστον 90 προσαγωγές, ανέφερε η αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι έξι άτομα διατάχθηκε να παραμείνουν υπό κράτηση, καθώς σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους για φθορές περιουσίας, αντίσταση κατά της Αρχής και διακίνηση ναρκωτικών. Αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για την άσκηση διώξεων σε βάρος αρκετών από τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες αργότερα σήμερα το πρωί.

Περίπου 5.500 άνθρωποι πήραν μέρος στην κινητοποίηση της άκρας Δεξιάς που ονομάστηκε «Πορεία εναντίον του Μαρακές», σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση υιοθετήθηκε από 150 και πλέον χώρες σε αυτή την πόλη του Μαρόκου την περασμένη Δευτέρα.

Περίπου 300-400 διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε ο δήμαρχος των Βρυξελλών Φιλίπ Κλοζ στο Belga· διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον κτηρίων της Κομισιόν. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ότι έσπασαν τζάμια και υπέστησαν φθορές οι προσόψεις των κτηρίων.

«Ο λαός μας πρώτα», «Βαρεθήκαμε. Κλειστά σύνορα», ήταν δύο από τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πανό της συγκέντρωσης, ενώ οι διαδηλωτές απαιτούσαν, φωνάζοντας ρυθμικά, την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν κόμματα της βελγικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης οργάνωσαν αντιδιαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, στο Πάρκο του Μαξιμιλιανού, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τη διαδήλωση της άκρας Δεξιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Σε αυτή την κινητοποίηση δεν σημειώθηκαν επεισόδια, κατά την αστυνομία.

Μια ομάδα διαδηλωτών του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» συμμετείχε στην αντιδιαδήλωση, επιλέγοντας να πάρει αποστάσεις από την κινητοποίηση της Ακροδεξιάς.

Και οι δύο διαδηλώσεις είχαν απαγορευθεί από τον Δήμο των Βρυξελλών –απόφαση που χαρακτηρίστηκε μάλλον σπάνια– λόγω του φόβου πως θα ξεσπούσαν επεισόδια. Το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο ακύρωσε την απαγόρευση, κρίνοντας ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε η δημοτική Αρχή δεν ήταν επαρκείς για να περιοριστεί η ελευθερία του συναθροίζεσθαι.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο προκάλεσε και κυβερνητική κρίση στο Βέλγιο, με τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μισέλ να χάνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.