16 Δεκέμβριος 2018, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 16:31

Κυπριακό: Νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ τις επόμενες ημέρες

  • Κυπριακό: Νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ τις επόμενες ημέρες
    Νίκος Αναστασιάδης και Τζέιν Λουτ κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό (φωτ.: ΕΡΑ / Κάτια Χριστοδούλου)

Πέραν των δύο ωρών διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε τη συνάντηση «δημιουργική και παραγωγική» τόσο, όπως είπε, για τους όρους αναφοράς όσο και γενικότερα για τα κρίσιμα θέματα που συναποτελούν το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος, πρόκειται να συναντήσει εκ νέου την Τζέιν Λουτ τις επόμενες μέρες, μετά τη συνάντηση που θα έχει (τη Δευτέρα) και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με την Τζέιν Λουτ.

Σε ερώτηση αν το μήνυμα που κομίζει η αξιωματούχος του ΟΗΕ από την Άγκυρα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Τζέιν Λουτ έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και δεν κομίζει μηνύματα. Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο αυτή τη στιγμή από την Τζέιν Λουτ. «Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια», κατέληξε ο Π. Προδρόμου.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Euronews για το θέμα του φυσικού αερίου και εάν υπάρχει διασύνδεση με την σύγκλιση για την πληθυσμιακή αναλογία 4:1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι επί της ουσίας ο πρόεδρος είπε ότι πρέπει να είναι σαφές πως εφόσον ο φυσικός και ο ενεργειακός πλούτος είναι αρμοδιότητα του κράτους εξ ονόματος όλων των Κυπρίων, η τ/κ κοινότητα θα έχει το μερίδιό της. Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, είμαστε στη φάση της διερεύνησης και μέχρι τη στιγμή της εμπορικής αξιοποίησης υπάρχουν αρκετά χρόνια, «θα μπορούσε κανείς να πει περισσότερα από πέντε χρόνια».

Επομένως, πρόσθεσε ο Π. Προδρόμου, υπάρχει υπεραρκετός χρόνος να λυθεί το Κυπριακό –και αυτός είναι ο κύριος στόχος– να έχουμε μια συμφωνία για λύση.

«Και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επικαλεστούμε και τη σύγκλιση που υπήρχε παλιότερα και στις διαπραγματεύσεις για μία λογική διάθεση των εσόδων από το φυσικό αέριο». Επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, εκ μέρους μόνο των Ε/κ, προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον φυσικό πλούτο, δήλωσε ο Π. Προδρόμου. «Τουναντίον, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εξ’ ονόματος όλων των πολιτών και όταν έρθει η ώρα που θα υπάρχουν έσοδα, οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / politis.com.cy.