16 Δεκέμβριος 2018, 16:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 16:19

BBC: Μετά την Πρωτοχρονιά πιθανόν η συμφωνία για το Brexit

  • Brexit: Κοινή ανακοίνωση των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λάιαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ για να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις» για τη συμφωνία του Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα χρειαστούν καιρό και η απόφαση αναμένεται με το νέο έτος. «Η πρωθυπουργός θα κάνει ενημέρωση αύριο, θα μιλήσει την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι πολύ σαφές ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται ποιό είναι το πρόβλημα. Και το ερώτημα τώρα είναι, χωρίς να ακυρωθεί ολόκληρη η συμφωνία εξόδου, αν μπορούμε να βρούμε έναν μηχανισμό ώστε να λειτουργήσει το δίχτυ ασφαλείας (backstop) με τέτοιον τρόπο, ώστε να αρθούν αυτές οι ανησυχίες», είπε ο Φοξ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Αυτό θα συμβεί την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, δεν θα είναι σύντομα. Θα συμβεί κάποια στιγμή την Πρωτοχρονιά», πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκανε στην ίδια εκπομπή και ο εκλογικός συντονιστής των Εργατικών Άντριου Γκουάιν, λέγοντας ότι στο κόμμα τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία του Brexit της Τερέζα Μέι την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας την ερχόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα».

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί της συμφωνίας τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.