16 Δεκέμβριος 2018, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 14:55

Πρόσκληση Βαρθολομαίου στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο να συλλειτουργήσουν

  • Πρόσκληση Βαρθολομαίου στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο να συλλειτουργήσουν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε ο πρώτος προκαθήμενος της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος που εξελέγη χθες από την Ενωτική Σύνοδο, για να υποβάλλει τα σέβη του και να ζητήσει την ευχή και την ευλογία του για την ευόδωση του πρωθιεραρχικού του έργου. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος προσκάλεσε τον Μακαριότατο να συλλειτουργήσουν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς όπως είναι γνωστό η Ρωσική Εκκλησία που αντιτάχθηκε στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας έχει κορυφώσει τη σύγκρουση με διακοπή της κοινωνίας με τον Οικουμενικό Θρόνο.

Στις 6 Ιανουαρίου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραδώσει στον Μακαριότατο Επιφάνιο τον τόμο της ιδρύσεως της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί και επισήμως η διαδικασία της ίδρυσής της.

Μιλώντας σήμερα στους πιστούς στο Νεοχώρι του Βοσπόρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι πλέον ιδρύθηκε και η 15η αυτοκέφαλη εκκλησία, αυτή της Ουκρανίας. Επίσης, προ ημερών είχε πει ότι μπορεί μεταξύ Εκκλησιών να υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα που απασχολούν στο σύνολο την Ορθόδοξη Εκκλησία, κάτι που είναι ανθρώπινο και δημοκρατικό, αλλά το να διακόπτεται η ευχαριστιακή κοινωνία ως μοχλός πίεσης και για εξαναγκασμό ώστε να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις ίδιες απόψεις, είναι απαράδεκτο.

Επισήμανε δε ότι «είναι βέβαιος πως σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της» και υπενθύμισε ότι η Ρωσική Εκκλησία πήρε το βάπτισμα και τη χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε επίσης ότι τέτοιες λυπηρές καταστάσεις προκαλούνται όταν στα θέματα της Εκκλησίας αναμιγνύονται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι ο εθνοφυλετισμός έχει καταδικαστεί ως αίρεση σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 1872 στην Κωνσταντινούπολη.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.