16 Δεκέμβριος 2018, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 14:16

Κύπρος: Έληξε χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ

  • Κύπρος: Νέες συναντήσεις της Τζέιν Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί
    Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Τζέιν Χολ Λουτ (φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Κύπριου Προέδρου Κυριάκος Κούρος.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία μέσω του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά καμία παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία».

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Γουές Μίτσελ τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει πόρους, τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί. «Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Γουές Μίτσελ καθιστώντας σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».

Ο Γουές Μίτσελ ανέφερε επίσης ότι μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο πιο φυσικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση της επίσημης συμμετοχής της χώρας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να κάνουν αυτήν την κίνηση τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, ο Γουές Μίτσελ μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να τη γράψει ή να τη σφραγίσει, αλλά να υποστηρίξει τη βούληση Αθήνας και Σκοπίων να προχωρήσουν σε αυτή. Εκτίμησε επίσης ότι η επίτευξη της Συμφωνίας θα μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.