16 Δεκέμβριος 2018, 08:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 09:07

Διάσκεψη ΟΗΕ για το Κλίμα: 200 χώρες συμφώνησαν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού

  • Διάσκεψη ΟΗΕ για το Κλίμα: 200 χώρες συμφώνησαν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού
    Μαθητές υπενθυμίζουν ότι έχουν απομείνει 12 χρόνια για να προληφθεί η κλιματική αλλαγή, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της COP24 στην Πολωνία (φωτ.: EPA / Andrzej Grygiel)

Οι εκπρόσωποι 200 χωρών που συνήλθαν στην 24η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας υιοθέτησαν σήμερα τους κανόνες εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έπειτα από συνομιλίες δύο εβδομάδων και εργασία δύο ετών, οι χώρες ξεπέρασαν τις πολιτικές διαφορές τους και συμφώνησαν σε ένα λεπτομερέστερο πλαίσιο για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού, που έχει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά «αρκετά λιγότερο» από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, οι χώρες δεν ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις για αναπροσαρμογή των στόχων τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρά το γεγονός ότι οι αναληφθείσες δεσμεύσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς απέναντι στην απορρύθμιση του κλίματος.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec) έχουν σημάνει συναγερμό: σε έναν κόσμο όπου η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου (+ 2C), που είναι ο μίνιμουμ στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με έναν κόσμο που θα βρίσκεται στον +1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι και ο ιδανικός στόχος της συμφωνίας.

Ωστόσο, για να παραμείνει ο πλανήτης στον +1,5C απαιτείται μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σχέση με το 2010, τη στιγμή που οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες παραπέμπουν σε άνοδο κατά 3C, με τις θύελλες, τα κρούσματα ξηρασίας και τις πλημμύρες που θα συνοδεύουν αυτήν την εξέλιξη.

Απέναντι στα σήματα κινδύνου, αρκετές αντιπροσωπείες χωρών και κυρίως των πιο ευάλωτων νησιωτικών κρατών, ήλπιζαν ότι στην COP24 οι χώρες θα αναλάμβαναν τη δέσμευση να αναθεωρήσουν μέχρι το 2020 τους στόχους τους για τη μείωση εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αλλά σε μία δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία, τα κράτη επικεντρώθηκαν στην επεξεργασία των κανόνων που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, προς μεγάλη ικανοποίηση των αντιπροσωπειών, τα μέλη των οποίων χειροκρότησαν όρθια με ενθουσιασμό το κλείσιμο των εργασιών της COP24 με συμφωνία.

Οι κανόνες εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού υπήρξαν αντικείμενο τριετούς εργασίας που ολοκληρώθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες - και μερικές νύχτες- στο Κατοβίτσε. Περιέχονται σε ένα κείμενο 100 σελίδων που ορίζει τους τρόπους εφαρμογής ανά κράτος και προσφέρει κάποια ευελιξία στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η διάσταση των θέσεων απέναντι στα συμπεράσματα της έκθεσης του Giec εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της COP24, με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να αρνούνται με επιμονή την λέξη «αποδέχονται» στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος. Υπ΄ ατμόν για αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά προς το παρόν εντός, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν έντονα τις παραδοσιακές τους θέσεις, οι οποίες όμως βάρυναν στους κανόνες που αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Τα κράτη κατέγραψαν πρόοδο, αλλά αυτό που είδαμε στην Πολωνία είναι μία θεμελιώδης έλλειψη κατανόησης της σημερινής κρίσης», δήλωσε ο Μανουέλ Πουλγάρ-Βιδάλ, της WWF, υπενθυμίζοντας ότι το Giec δίνει περιθώριο 12 ετών για να την ανάληψη δράσης. «Αυτή η απραγία απέναντι στην έκθεση του Giec είναι σοκαριστική», είπε η Τζένιφερ Μόργκαν της Greenpeace. «Δεν μπορούν να συνέρχονται έπειτα από αυτό και να λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα!».

Το τελικό ανακοινωθέν της COP περιορίζεται στο να επαναλαμβάνει το αίτημα ανανέωσης των στόχων μέχρι το 2020, η οποία έχει ήδη διατυπωθεί στη συμφωνία του Παρισιού, ενώ τονίζεται ο επείγων χαρακτήρας της αναπροσαρμογής των στόχων, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.