16 Δεκέμβριος 2018, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 12:48

Μελέτη του «Ελπίς»: Η βιταμίνη D μειώνει τη στυτική δυσλειτουργία κατά 40%

  • Κορονοϊός: 32 νεκροί, 95 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κατά 40% βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών που έχουν προβλήματα στύσης μετά από θεραπεία με βιταμίνη D, σύμφωνα με μελέτη που έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2018 από την καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Ελπίς».

Στη μελέτη συμμετείχαν 300 άνδρες ασθενείς ηλικίας 40-75 ετών με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και μεγαλύτερο ή μικρότερο πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.

Όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9FM» ο καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής Αλέξης Σαμέντζας, στους 150 ασθενείς χορηγήθηκε θεραπεία επί εξαμήνου με βιταμίνη D, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε placebo (ψευδοφάρμακο). Όταν εξετάστηκαν ξανά μετά την παρέλευση των έξι μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι 150 που έλαβαν βιταμίνη D3 αποκατέστησαν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους και παρουσίαζαν πάρα πολύ σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά το θέμα της στύσης, σε ποσοστό που έφτανε σχεδόν το 40%».

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς όπως είπε ο Αλέξης Σαμέντζας δύο στους τρεις άνδρες διεθνώς εμφανίζουν προβλήματα στύσης σε ηλικίες άνω των 40 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ψυχολογικό επίπεδο και όχι μόνο.

«Όταν υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή τα επίπεδά της είναι κάτω από 30 νανογραμμάρια ανά ml -κάτι που φαίνεται με μια απλή εξέταση αίματος- τότε υπάρχει αγγειακό πρόβλημα. Και το φαινόμενο της στύσης είναι αγγειακό, ως επί το πλείστον. Αυτό ακριβώς ήρθε να δείξει και να επιβεβαιώσει η εργασία μας», εξήγησε ο Αλέξης Σαμέντζας.

Η βιταμίνη D ίσως μειώνει και την αρτηριακή πίεση
Η βιταμίνη D ενδέχεται να επιδρά θετικά και στην αρτηριακή υπέρταση, ωστόσο αυτό προς το παρόν δεν έχει αποδειχτεί στατιστικά. Τα πρώτα αποτελέσματα από προκαταρκτικές μελέτες που διεξάγονται σε Ελλάδα και εξωτερικό έδειξαν ότι η επίδραση μπορεί να είναι θετική. «Ωστόσο ακόμη δεν έχει εξεταστεί στατιστικά το δείγμα και δεν είναι τόσο επαρκές ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για το συμπέρασμα αυτό», είπε στο «Πρακτορείο 104,9FM» ο Αλέξης Σαμέντζας, αναφερόμενες στις μελέτες, που έχουν γίνει και στην καρδιολογική κλινική του «Ελπίς».

Η βιταμίνη D δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ προϋπάρχει ως βιταμίνη D3, την οποία λαμβάνει κανείς από τα ψάρια, το κρέας, τα λαχανικά. Μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας μετατρέπεται σε βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη και στα δύο φύλα, γιατί βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου.