16 Δεκέμβριος 2018, 10:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 10:22

Συμφωνία μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης για προγράμματα ελληνομάθειας στις φυλακές

  • Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής σχετικά με τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων ελληνομάθειας στις ελληνικές φυλακές, υπέγραψαν στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υπουργών Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχιος Φυτράκης και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής Ιωάννης Καζάζης. Η δράση αυτή για την παροχή βασικών γνώσεων ελληνικής γλώσσας στους αλλοδαπούς, Έλληνες ρομά και μουσουλμάνους, έχει στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

Όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Δικαιοσύνης, από το 2015 μέχρι σήμερα, τα σχολεία στις φυλακές σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 11 σε 20), ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα:

  • Ιδρύθηκαν τέσσερα νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στις φυλακές Χανίων, Νιγρίτας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας και ένα παράρτημα ΣΔΕ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
  • Ιδρύθηκαν τέσσερα Δημοτικά Σχολεία στις φυλακές Κομοτηνής, Ελεώνα Θηβών (γυναικών), Ναυπλίου και Γρεβενών.
  • Επαναλειτούργησε το ΣΔΕ στη φυλακή Δομοκού και αυτονομήθηκε/ μετεγκαταστάθηκε το ΣΔΕ στη φυλακή Πάτρας.
  • Λειτούργησε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη φυλακή Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και σε 11 ακόμη φυλακές από την «ΕΠΑΝΟΔΟ».

Επίσης, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι ενισχύθηκε η πρόσβαση των κρατουμένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αφενός υπήρξε ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φοιτητών και σπουδαστών κρατουμένων: ηλεκτρονική επιτήρηση, παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, συμμετοχή στις εξετάσεις. Αφετέρου, υπεγράφη προγραμματική συμφωνία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) το 2016 και εξασφάλιση, μεταξύ άλλων, 20 θέσεων-υποτροφιών ετησίως σε προπτυχιακά προγράμματα για κρατουμένους.