15 Δεκέμβριος 2018, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2018, 22:09

Παρέμβαση Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ για την ψήφο αποδήμων, το brain drain και τους Βορειοηπειρώτες

  • Παρέμβαση Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ για την ψήφο αποδήμων, το brain drain και τους Βορειοηπειρώτες
    (Φωτ. αρχείου: Νέα Δημοκρατία / Facebook)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του 12ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος, παρέστη στην ειδική εκδήλωση με θέμα «H ψήφος στους Έλληνες του Εξωτερικού & Brain drain και brain gain». Στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στους απόδημους Έλληνες και δεσμεύτηκε πως θα τους δώσει τη δυνατότητα ψήφου στον τόπο διαμονής τους εντός του πρώτου μήνα διακυβέρνησης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

Για τον απόδημο ελληνισμό και τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
«Έχω ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας –στις ΗΠΑ τα χρόνια των σπουδών μου– και έχω έρθει σε πολύ στενή επαφή με την ελληνική ομογένεια. Γνωρίζω το δυναμισμό της, γνωρίζω την αγάπη της για την πατρίδα, γνωρίζω όμως και την δυνατότητά της να μπορεί να βλέπει το εθνικό συμφέρον με ανιδιοτέλεια. Ίσως η απόσταση από τα τεκταινόμενα της ελληνικής πολιτικής επιτρέπει στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά. Ίσως όπως είπε ο καλός φίλος Αντώνης Διαματάρης, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν περιμένουν ούτε επιδόματα ούτε διορισμούς, είναι όμως πολύ ευαίσθητοι για την τύχη της χώρας μας.

»Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μεγάλο δυναμικό του παγκόσμιου ελληνισμού η χώρα μας το έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η Ελλάδα και ο ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα. Διότι ο παγκόσμιος ελληνισμός θα συνδράμει στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει αξιοπρέπεια. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο. Αλλά το πρώτο το οποίο θα κάνουμε είναι το αυτονόητο. Θα δώσουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου μήνα της νέας διακυβέρνησης στους Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προσέξτε, δεν τους δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα. Το δικαίωμα το έχουν ήδη. Τους διευκολύνουμε να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε ένα αεροπλάνο από την Ευρώπη, από την Αμερική, από την Αυστραλία, και να έρχονται πίσω στη χώρα μας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για το brain drain
«Δυο κουβέντες για το ζήτημα του brain drain. Παραπάνω από 400.000 νέα παιδιά έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι δεν έφυγαν από επιλογή. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να ζήσουν, να σταδιοδρομήσουν και να κάνουν οικογένεια στην πατρίδα μας. Έφυγαν πολύ απλά γιατί δεν υπήρχαν δουλειές. Η καλύτερη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε το brain drain είναι να δημιουργήσουμε καλές δουλειές στην πατρίδα μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία συνοψίζει το οικονομικό της πρόγραμμα στις 11 λέξεις που σας ανέφερα και εχθές. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης. Πρωτίστως, αυτές οι νέες δουλειές θα αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού, οι  οποίοι θα πρέπει να πάρουν μια τολμηρή απόφαση να αφήσουν τη ζωή την οποία έχουν δημιουργήσει εκτός Ελλάδας και να γυρίσουν στη χώρα μας…  

»Υπάρχουν, επίσης, πάρα πολλά νέα παιδιά τα οποία σήμερα ξενιτεύονται από ανάγκη, γιατί πολύ απλά θέλουν να σπουδάσουν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο και η χώρα μας δεν τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου η οποία δεν επιτρέπει σε μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργούν στη χώρα μας. Και αυτός ο αναχρονισμός θα τελειώσει με την πρότασή μας για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16».

Για την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο
«Μια τελευταία κουβέντα για τους αδελφούς μας οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες και αυτές τις μέρες περνάνε πολύ δύσκολα. Αναφέρομαι στα αδέλφια μας στη Βόρεια Ήπειρο. Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης έστειλα μια σκληρή επιστολή στον επίτροπο Χαν, την περασμένη εβδομάδα, όπου του υπενθυμίζω το αυτονόητο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της ΕΕ –κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε–  είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά».