15 Δεκέμβριος 2018, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2018, 21:22

Κυπριακό: Συναντήσεις καθοριστικής σημασίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

  • Κύπρος: Η Τζέιν Λουτ θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις
    Ο Νίκος Αναστασιάδης συνομιλεί με την Τζέιν Λουτ (φωτ. αρχείου: ΕΡΑ / Κάτια Χριστοδούλου)

Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την Κυριακή (16/12) και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα (17/12) θα έχει η Τζέιν Λουτ, απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι συναντήσεις κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας, γιατί έχουν στόχο τη διαμόρφωση των «όρων αναφοράς», που θα καλύπτουν θέματα ουσίας και διαδικασίας, επί των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των «όρων αναφοράς», δεν θα καταστεί εφικτή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017.

Σήμερα η Τζέιν Λουτ είχε σύσκεψη με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το Κυπριακό.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες, είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι απόλυτα προετοιμασμένος» για το τι θα πει στην Τζέιν Λουτ κατά την συνάντησή τους και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι είχε συναντήσεις και με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι θα γίνει η παράθεση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι τυχόν συμφωνία στους «όρους αναφοράς» θα οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε σχέση με το αν η Τζέιν Λουτ θα φέρει μαζί της οτιδήποτε. Επίσης, τόνισε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Ο Κύπριος υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τις οποίες μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, επεσήμανε τη σημασία των όσων έχουν αναφερθεί και πρόσθεσε πως οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ αναβαθμίζονται.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος