16 Δεκέμβριος 2018, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 17:32

Έρευνα: Λιγότερο σεξιστές οι άνδρες που έχουν κόρες

  • Έρευνα: Η αναπαραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα μετατίθεται σε μεγαλύτερες ηλικίες
    Φωτ.: pixabay.com

Η απόκτηση και η ανατροφή κοριτσιών προστατεύει τους άνδρες από τον σεξισμό περισσότερο από ό,τι η ανατροφή αγοριών, καθώς τους βοηθά να πιστεύουν λιγότερο στα στερεότυπα των παραδοσιακών ρόλων των δύο φύλων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα βρετανική μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) με επικεφαλής τη Τζούλια Φίλιπ και τη συμμετοχή τουλάχιστον 5.000 ανδρών και 6.300 γυναικών που είχαν παιδιά έως 21 ετών.

Η μελέτη τονίζει ότι οι μπαμπάδες κοριτσιών πιστεύουν λιγότερο στα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να έχουν κατώτερους ρόλους από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνδρες αποκτούν καλύτερη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια γυναίκα όταν οι ίδιοι μεγαλώνουν κορίτσι, οπότε βιώνουν από πρώτο χέρι τι μπορεί να σημαίνει σεξισμός.

Έτσι, αποκτούν μια ευρύτερη και πιο ισότιμη εικόνα για τις σχέσεις των δύο φύλων και καταρρίπτουν στερεότυπα όπως εκείνα που θέλουν τις γυναίκες να μην εργάζονται, αλλά να μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά και το νοικοκυριό.

Μάλιστα, η «προστασία» του μπαμπά έναντι του σεξισμού φαίνεται ότι αυξάνεται όσο το κορίτσι μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι ενώ οι πατέρες κοριτσιών στο Δημοτικό ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σεξιστές και να έχουν τη νοοτροπία του «κουβαλητή-αφέντη», η πιθανότητα σεξισμού του πατέρα ήταν ακόμα μικρότερη για τους μπαμπάδες με κόρες στο Γυμνάσιο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν μόνο αγόρια ή δεν είχαν καθόλου παιδιά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Oxford Economic Papers» και διευκρινίζουν ότι η αυξημένη προστασία έναντι του σεξισμού χάρη στην ύπαρξη κόρης δεν αφορά τις μητέρες και όσους άνδρες έχουν ήδη φεμινιστικές απόψεις.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.