16 Δεκέμβριος 2018, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2018, 09:23

Έρευνα αποκαλύπτει πότε τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

  • Έρευνα αποκαλύπτει πότε τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη
    (Φωτ.: pixabay.com)

Στην ηλικία περίπου των οκτώ ή το πολύ εννέα ετών τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν ότι είναι αληθινή η μαγευτική ιστορία του Άγιου Βασίλη που φέρνει τα δώρα. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε το βρετανικό Πανεπιστήμιο Έξετερ με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρις Μπόιλ και τη συμμετοχή γονέων από διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ένας στους τρεις ενήλικες εύχεται να μπορούσε να πιστεύει ακόμη στον Άγιο Βασίλη και ότι το 15% των ενηλίκων δήλωσε πως μόλις έμαθε την πεζή αλήθεια ένιωσε προδομένο από τους γονείς του, ενώ το 10% εξοργίστηκε μαζί τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλά παιδιά υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την όλη ιστορία, όταν οι γονείς αρχίζουν να «τα μασάνε» στις επίμονες ερωτήσεις τους για τον Άγιο Βασίλη. Ακόμη, δύο στα τρία παιδιά (65%) προσποιούνται ότι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν, ακόμη κι όταν έχουν πια καταλάβει ότι δεν θα κατέβει από την καμινάδα.

Το 34% των γονιών δήλωσε ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη είχε βελτιώσει τη συμπεριφορά των παιδιών, ενώ το 47% είπε το αντίθετο. Το 30% ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους κλονίστηκε όταν έμαθαν την αλήθεια, ενώ το 56% ανέφερε ότι δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι το 31% των γονιών αρνούνται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει όταν δέχονται σχετικές ερωτήσεις από τα παιδιά τους, ενώ το 40% παραδέχεται την αλήθεια. Τέλος, σχεδόν τρεις στους τέσσερις γονείς (72%) χαίρονται να λένε ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους, ενώ οι υπόλοιποι γονείς αποφεύγουν να το κάνουν για να μην καλλιεργούν μύθους ή απλώς επειδή δεν ξέρουν (ή βαριούνται) να λένε ωραίες ιστορίες.

Κάποιοι ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά υποψιάστηκαν την αλήθεια εξαιτίας ενός λάθους των γονιών, οι οποίοι μπορεί να μην έκρυψαν καλά το δώρο, να ξέχασαν την ετικέτα του καταστήματος πάνω στο κουτί ή επειδή τελικά ο Άγιος Βασίλης είχε τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα με τους μπαμπάδες.

Άλλες φορές για την απομυθοποίηση ευθύνεται κάποιος φίλος ή δάσκαλος που έχει τη φαεινή ιδέα να ρωτήσει στην τάξη πόσα παιδιά πιστεύουν ότι ο 'Άγιος Βασίλης είναι αληθινός ή στο μάθημα Γεωγραφίας να τους διαβεβαιώσει ότι στο Βόρειο Πόλο δεν ζει κανένας.

Δεν λείπουν και τα έξυπνα παιδιά που μπορεί μόνα τους να αναρωτηθούν γιατί δεν βλέπουν στην τηλεόραση τον Άγιο Βασίλη να πηγαίνει δώρα στα παιδάκια των φτωχών χωρών του πλανήτη, πώς είναι δυνατό ένας χοντρός τύπος με ολόκληρο έλκηθρο να χωράει μέσα από καμινάδες (και να μην καίγεται με το τζάκι αναμμένο) και πώς γίνεται να πηγαίνει παντού μόνος του σε χρόνο ρεκόρ.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά και μπορεί κανείς να το βρει εδώ.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.