15 Δεκέμβριος 2018, 12:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2018, 12:47

Η Αυστραλία αναγνωρίζει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

  • Η Αυστραλία αναγνωρίζει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
    Ο Σκοτ Μόρισον με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν (φωτ. αρχείου: EPA / Mick Tsikas)

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναγνωρίζει επισήμως τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του από το Τελ Αβίβ θα χρειαστεί να περιμένει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

«Πρέπει να προχωρήσουμε (...) το αδιέξοδο πρέπει να σπάσει», είπε ο Μόρισον αναφερόμενος στο ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία χρόνια.

Ο Μόρισον είπε πως η πρεσβεία δεν θα μετακινηθεί πριν συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία μεν, αλλά θα ανοίξουν γραφεία της αυστραλιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Ιερουσαλήμ, που θα είναι αρμόδια για θέματα εμπορίου και άμυνας. Ο Μόρισον είπε πως η πρεσβεία δεν θα μετακινηθεί πριν συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία μεν, αλλά θα ανοίξουν γραφεία της αυστραλιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Δυτική Ιερουσαλήμ, που θα είναι αρμόδια για θέματα εμπορίου και άμυνας.

Η αναγγελία του Μόρισον ανατρέπει την πολιτική της Αυστραλίας στο Μεσανατολικό που υπάρχει επί δεκαετίες, καθώς ο Αυστραλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ έδρα της Κνέσετ (σ.σ. της ισραηλινής Βουλής) και πολλών κυβερνητικών θεσμών, ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε ο Μόρισον. «Σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία μας στη Δυτική Ιερουσαλήμ όταν είναι πρακτικό», πρόσθεσε.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2017 και να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία τον Μάιο προκάλεσε αγαλλίαση στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και αναστάτωσε τον αραβικό κόσμο και πολλές δυτικές χώρες. Εξάλλου, αραβικές χώρες είχαν εκφράσει την ανησυχία πως η Καμπέρα θα ανακινήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.