15 Δεκέμβριος 2018, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2018, 16:18

Deutsche Welle: Η κρίση στην Ελλάδα αφήνει τα παιδιά να υποσιτίζονται

  • Deutsche Welle: Η κρίση στην Ελλάδα αφήνει τα παιδιά να υποσιτίζονται
    Φωτ.: pixabay.com

Δραματικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του Transitional Institute για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία αναφέρουν ότι το 14% των παιδιών είναι υποσιτισμένο λόγω της κρίσης, με τις οικογένειές τους να μην μπορούν να εξασφαλίσουν φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι έστω κάθε δεύτερη μέρα. Μάλιστα, τονίζεται ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που υπήρχε το 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύει σε άρθρο της η Deutsche Welle με τίτλο «Η οικονομική κρίση της Ελλάδας αφήνει το έθνος στην πείνα και τα παιδιά υποσιτισμένα», αναφέροντας ότι παρόλα αυτά οι πιστωτές κάνουν λόγο για οικονομική ανάκαμψη.

Το ρεπορτάζ περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες που βασίζονται στα εισοδήματα των παππούδων και των γιαγιάδων προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι συντάξεις έχουν περικοπεί 13 φορές από το 2009, αφήνοντας τις οικογένειες με δραματικά λιγότερα εισοδήματα, χωρίς καν πρόσβαση στα απαραίτητα».

Μάλιστα, περιγράφει τι συμβαίνει σε κεντρικό ψαράδικο στο Μαραθώνα, το οποίο συχνά είναι άδειο μέχρι το μεσημέρι, γεγονός που σύμφωνα με την ιδιοκτήτριά του Μαρία Χασώτου κάθε φορά που συμβαίνει δείχνει ότι οι οικογένειες θα περάσουν άλλη μια μέρα με ζυμαρικά ή όσπρια.

«Υπάρχουν σημάδια πείνας παντού. Κι εγώ αν δεν είχα άλλον τρόπο να βάλω φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά μου, θα έψαχνα στα σκουπίδια», είπε στη DW ο συνταξιούχος Γιώργος Κρίκης. Ειδικά για τα παιδιά, η έρευνα του Transitional Institute έδειξε ότι «το 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν μπορεί να απολαύσει τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεΐνη», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό προτού ξεσπάσει η κρίση δεν ξεπερνούσε το 4%.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο επίσης για λιποθυμίες παιδιών στα σχολεία, αναφέροντας μαρτυρίες δασκάλων που για μήνες βλέπουν πολλά παιδιά να τρώνε μόνο ρύζι ή ακόμη και να ψάχνουν στα σκουπίδια. Η Deutsche Welle αναφέρει ότι αρκετοί οικογενειάρχες «επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή», αφού ντρέπονται να παραδεχτούν τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. «Αρκετές γυναίκες στη γειτονιά μου ζητούν να τους φέρω λίγο φαγητό γιατί ντρέπονται να πάνε στο συσσίτιο. Οι Έλληνες για χρόνια έκρυβαν τα βάσανά τους, αλλά τώρα η πείνα είναι παντού. Και το χειρότερο, φαίνεται ότι επεκτείνεται», είπε στη Deutsche Welle μια γυναίκα από τον Μαραθώνα.

Στη DW μίλησε και ο Γιάννης Ρακόπουλος, ο οποίος εφοδιάζει κυλικεία σχολείων στην Αθήνα: «Έχουν χάσει το λογαριασμό με τα βερεσέ που έχουν συγκεντρωθεί. Αλλά είναι αδύνατο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα παιδί που κάθε μέρα επικαλείται μια δικαιολογία εκλιπαρώντας για φαγητό». Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι κάποιοι γονείς έχουν αναγκαστεί να βάλουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, όπου τα επισκέπτονται μερικές φορές την εβδομάδα, καθώς οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξανεμιστεί και οι ίδιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Τέλος, στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η δήλωση του πρώην ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στο Φαγητό και μέλος της Επιτροπής για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ο οποίος είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την παραβίαση αυτού του δικαιώματος. Καταλήγει ωστόσο ότι «είναι απίθανο οι αξιωματούχοι στην Αθήνα να υποστηρίξουν μια τέτοια ενέργεια σύντομα. Από την αρχή της κρίσης οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν συναινέσει στη σκληρή λιτότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια».