15 Δεκέμβριος 2018, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2018, 10:50

Αποκάλυψη Reuters: Η Johnson & Johnson γνώριζε ότι το ταλκ της περιέχει αμίαντο

  • Αποκάλυψη Reuters: Η Johnson & Johnson γνώριζε ότι το ταλκ της περιέχει αμίαντο

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters για την εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία φαίνεται ότι γνώριζε επί δεκαετίες ότι το ταλκ Baby Powder που παρασκευάζει περιέχει αμίαντο. Όπως είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ο αμίαντος ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες, ενώ σύμφωνα με την έρευνα του Reuters η εταιρεία είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες που «επιβεβαίωναν» ότι το προϊόν της είναι ασφαλές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε πληρώσει άνθρωπο για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε επιστημονικό περιοδικό. Η έρευνα βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα στελεχών της εταιρείας, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Baby Powder περιέχει μικρή ποσότητα αμιάντου.

Μάλιστα, αναφέρει ότι τα στελέχη της πολυεθνικής γνώριζαν για τον αμίαντο τουλάχιστον από το 1971, ενώ η εταιρεία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες αγωγές, κυρίως από γυναίκες και συγγενείς ανθρώπων που νόσησαν ή πέθαναν από καρκίνο.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος σε κανένα δείγμα του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως, τουλάχιστον τρεις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τρία διαφορετικά εργαστήρια μεταξύ 1972-‘75 βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών και μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.

Μολονότι η J&J δεσπόζει στην αγορά σκόνης ταλκ εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων αυτών ήταν μόλις το 0,5% των 76,5 δισεκατομμυρίων που κέρδισε την περασμένη χρονιά. Στο σύνολο των αγωγών σε βάρος της εταιρείας για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι υποθέσεις που σχετίζονται με το ταλκ αποτελούν λιγότερο από το 10%.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson υποχώρησε χθες τουλάχιστον κατά 10% και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 16 χρόνια.

Απαντώντας στην έρευνα του Reuters, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ είναι ψευδής. «Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Έρνι Νιούβιτς.

  • Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ.