15 Δεκέμβριος 2018, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2018, 09:47

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ στο νέο ντοκιμαντέρ του Cosmote History

  • Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ στο νέο ντοκιμαντέρ του Cosmote History
    Φωτ.: cosmote.gr/cosmotetv

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «1912-1922: Η Δεκαετής Εξόρμηση της Ελλάδας» θα αρχίσει να προβάλλεται από σήμερα το βράδυ και κάθε Σάββατο στο συνδρομητικό κανάλι Cosmote History, με την επιστημονική επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας ΑΠΘ Ιάκ. Μιχαηλίδη και τη συνδρομή του μαθητή-συνεργάτη του Νικ. Μισολίδη.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους επιστήμονες από πολλές χώρες που μιλούν στη σειρά είναι και το προσωπικό της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή του Cosmote History και της Honeybee Audiovisual και εστιάζει σε μία από τις πιο κρίσιμες δεκαετίες για τον ελληνισμό, κατά την οποία διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό η φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας.

Στα 15 επεισόδια που θα προβληθούν θα καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη περισσότεροι από 50 Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, συγγραφείς, αλλά και απόγονοι σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής, διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έφτασε στην καταστροφή μόλις δέκα χρόνια μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και αφού έφτασε στην κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση animation & photo parallax για την παρουσίαση μεγάλου μέρους των φωτογραφιών, των μαχών, αλλά και των χαρτών των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα ντοκιμαντέρ.

Απόψε το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Οι άνεμοι του εθνικισμού», που έφεραν σε σύγκρουση τα εθνικά κινήματα των βαλκανικών λαών.