4 Φεβρουάριος 2014, 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ - Έρχεται μείωση σε τεκμήρια, φόρο και τέλη!

  • ΚΤΕΟ: Έληξε η προθεσμία —150 ευρώ πρόστιμο από σήμερα

Αλλάζουν όλα στη φορολογία των αυτοκινήτων - Έρχεται μείωση σε τεκμήρια, φόρο πολυτελείας και τέλη κυκλοφορίας

Είναι δεδομένο ότι η υπερφορολόγηση στο τέλος επιφέρει μείωση των εσόδων. Έτσι και στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα έφερε εκτός από μεγάλη κάμψη στην αγορά και χιλιάδες “ακινησίες”.
 
Με τα τεκμήρια και τα τέλη στα ύψη για τα αυτοκίνητα ειδικά πάνω από 1.929 κυβικά το κράτος έχασε εκατομμύρια καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τα έβαλαν σε ακινησία καταθέτοντας πινακίδες.

Έτσι έρχονται γενναίες μειώσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση που θα φτάσει ακόμη και το 30%.

Μια μείωση αυτού του μεγέθους αμέσως σημαίνει και ανάλογη μείωση στο φόρο πολυτελείας που τσάκισε εφέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι ο επόμενος φόρος πολυτελείας θα είναι μειωμένος κατά το 1/3.

Τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται μόνο εαν κατατεθούν πινακίδες θα υπολογίζεται οπ χρόνος κυκλοφορίας
Μειωμένα θα είναι και τα τεκμήρια, αλλά όχι για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Μελετάται μόνο να μην πληρώνει το σύνολο του τέλους όποιος καταθέτει πινακίδες μετά την πρώτη ημέρα του χρόνου, δηλαδή εάν κάποιος καταθέτει πινακίδες τον Ιούνιο να πληρώνει το 50% των τελών και όχι το σύνολό τους όπως γίνεται τώρα.

Παράλληλα ακούστηκε και μία πρόταση που αφορά στην προεξόφληση των Τελών για τα επόμενα χρονια με σημαντικές εκπτώσεις, όμως δεν φαίνεται να περνάει. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορούσε την προεξόφληση των τελών για τα επόμενα 3 ή 5 χρόνια με έκπτωση που μπορεί να ανέλθει έως και στο 50% του συνολικού τιμήματος.

Πηγή: Newsit.gr