14 Δεκέμβριος 2018, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 20:03

Γιατί η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ με νέα επιχείρηση στην ανατολική Συρία

  • Γιατί η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ με νέα επιχείρηση στην ανατολική Συρία
    (Φωτ.: nationalinterest.org)

Τα τελευταία 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι θα εισβάλλει για δεύτερη φορά στα ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία. Στόχος να «καθαρίσει την περιοχή από τους τρομοκράτες», όπως ο ίδιος δηλώνει αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές του YPG. Εγκαλεί τις ΗΠΑ για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή ενώ σήμερα είπε ότι εάν η Ουάσινγκτον δεν περιορίσει το YPG και δεν φύγουν «οι τρομοκράτες από εκεί, οι Τούρκοι στρατιώτες θα μπουν στην Μένπετζ».

Παρά τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που δίνουν την αίσθηση ότι η επιχείρηση είναι πολύ κοντά στην έναρξή της, ίσως τελικά το μόνο που υπάρχει σε εξέλιξη είναι οι δηλώσεις και τίποτα άλλο.

Όπως γράφει ο Βλαντίμιρ βαν Βίλγκενμπουργκ, στην ιστοσελίδα Ahvalnews-com, στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν υπάρχουν σημάδια που να μαρτυρούν επικείμενες επιθέσεις ούτε και έχουν μετακινηθεί τα συνοριακά οδοφράγματα. «Οι απειλές ήταν πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα της τουρκικής απογοήτευσης από την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέιμς Τζέφρι στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα» γράφει χαρακτηριστικά.

Η επιδίωξη της Τουρκίας
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια της Τουρκίας να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δεχθούν τις απαιτήσεις της για τη Μένπετζ και την Τελ Αμπιάντ. «Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 10 χιλιομέτρων γύρω από την Τελ Αμπιάντ, προκειμένου να κόψει τους δεσμούς της επαρχίας Χασάκα με το Κομπάνι και διασπάσει την συνοριακή γραμμή που σήμερα ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει τους συνεργάτες της στη Μένπετζ» γράφει.

Οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης συνδέονται επίσης και με τις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου και εσωτερικά πολιτικά προβλήματα.

«Με αυτό τον τρόπο ελπίζει να πυροδοτήσει το εθνικιστικό αίσθημα που έχει πληγεί από την οικονομική κατάρρευση της χώρας» προσθέτει. Ωστόσο ούτε και οι ΗΠΑ θέλουν να αποσύρουν τη στήριξή τους στο SDF ούτε και να παραδώσουν πλήρως την Τελ Αμπιάντ ή τη Μένπετζ στους Τούρκους. Και φυσικά δεν έχουν πρόθεση να δεχθούν τις προσπάθειες της Άγκυρας να τις εξαναγκάσει να επιλέξουν μεταξύ Τουρκίας και SDF.

Οι Κούρδοι δεν θέλουν να αποτρέψουν μόνο μια πιθανή εισβολή
«Ο Αμτζάντ Οθμάν, εκπρόσωπος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC), την πολιτική πτέρυγα του SDF, μιλώντας μου υπονόησε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις στη βορειοανατολική Συρία δεν είναι αποδεκτές από τις ΗΠΑ» γράφει ο Βίλγκενμπουργκ, ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή του είπε ότι το SDC «αντιμετωπίζει αυτές τις τουρκικές απειλές ως σοβαρές και θεωρεί ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει χάος και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή». Εξάλλου όπως τόνισε ο Οθμάν «οι Κούρδοι δεν θέλουν απλά να αποτραπεί μια πιθανή τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία αλλά θέλουν να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας».