14 Δεκέμβριος 2018, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 17:42

Τσίπρας-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Όλοι ήταν ενήμεροι για την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων

  • Τσίπρας-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Όλοι ήταν ενήμεροι για την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων
    Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / consilium.europa.eu / STR)

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για καίρια ζητήματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για το Brexit. Δυστυχώς, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, ουσιαστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις να παραπεμφθούν στις καλένδες.

Έκανε δε λόγο για αντιδράσεις από δυνάμεις που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς. Μιλώντας για άτολμες αποφάσεις που ρίχνουν νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να μην βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας.

Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε ότι δεν μπορεί η πολιτική της Ευρώπης να τους ζητά περισσότερα και να τους δίνει λιγότερα. Επεσήμανε για την Ελλάδα ότι υπέστη αδικία στην κατανομή των πόρων, θυμίζοντας, όπως είπε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε να γίνει ο υπολογισμός σύμφωνα με το ΑΕΠ προ κρίσης. Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου, κινδυνεύει και η Ελλάδα να χάσει πόρους όπως και άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από τη κρίση, «αυτήν την αδικία, εμείς δεν θα την δεχτούμε και φαντάζομαι και άλλες χώρες δεν θα τη δεχτούν» πρόσθεσε για την αγροτική πολιτική που σχεδιάζει η ΕΕ.

Για το νέο σύστημα ασύλου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου και αυτό για την ελληνική κυβέρνηση κρύβει σκοπιμότητες. Η Ελλάδα ζήτησε να μην καθυστερήσει η αναθεώρηση, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα το θέσει και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Δεν μπορεί κάθε χώρα να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης μόνη της, η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί. Σε αυτή τη στάση θα επιμείνουμε, ξεκαθάρισε.


Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ερωτηθείς για το εάν συζήτησε και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, πέραν του Πιέρ Μοσκοβισί, τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της Βουλής, συνδέοντας το ονοματολογικό με το θέμα των συντάξεων, έδωσε την εξής απάντηση:  «Όλοι ήταν ενήμεροι και όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων». Και, «ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ να πείσω κανέναν» είπε συμπληρωματικά. Για να καταλήξει πως «όλοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση των πολιτικών κομμάτων και προσώπων».

Σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, είπε χαρακτηριστικά «δεν έχω ακούσει κάτι, όλα καλά», ενώ αναφερόμενος στην ομιλία που θα δώσει το βράδυ στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε: «Μην προδικάζετε, θα σας αφήσω σε αγωνία».