14 Δεκέμβριος 2018, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 19:09

Στο σφυρί η χρυσή ταμπακιέρα του Καποδίστρια με τον Φοίνικα (φωτο)

  • Στο σφυρί η χρυσή ταμπακιέρα του Καποδίστρια με τον Φοίνικα (φωτο)
    Το πίσω μέρος της χρυσής ταμπακιέρας του Ιωάννη Καποδίστρια (φωτ.: «Βέργος»)

Μια ταμπακιέρα από χρυσό που κατασκευάστηκε το 1826 από τον διάσημο κοσμηματοποιό της Γενεύης Ζαν Φρανσουά Μποτ υπό την καθοδήγηση του μελλοντικού κατόχου της Ιωάννη Καποδίστρια είναι το κεντρικό αντικείμενο της μεγάλης δημοπρασίας ιστορικών αντικειμένων που θα γίνει το Σάββατο στο Ζάππειο από τον οίκο «Βέργος». Η τιμή εκκίνησης είναι 30.000-40.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες ο συλλέκτης που θα την αποκτήσει αναμένεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ταμπακιέρα ήταν κομμάτι ελβετικής συλλογής που εκποιήθηκε στο Λονδίνο.

Το μοναδικό αυτό αντικείμενο φέρει πάνω του την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα και στη βάση το μονόγραμμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ιδέα να συσχετιστεί το συγκεκριμένο μυθικό ον με την αναγέννηση της Ελλάδας γεννήθηκε πολύ πριν από την Επανάσταση του 1821, στους κύκλους των Ελλήνων σπουδαστών των ιταλικών πανεπιστημίων. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο μετέπειτα κυβερνήτης να ήρθε σε επαφή με την ιδέα κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών του στην Πάδοβα.

Μάλιστα η ταμπακιέρα του κυβερνήτη αποτέλεσε πρότυπο για έξι ακόμα ταμπακιέρες που έγιναν δώρο σε επιφανείς προσωπικότητες. Στη δημοπρασία του Σαββάτου περιλαμβάνονται και άλλα αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια: ένα ασημένιο ρολόι τσέπης και ένας δίσκος. Και τα δύο φέρουν οικόσημο και τα αρχικά του.


Ο αναγεννώμενος φοίνικας στην ταμπακιέρα του κυβερνήτη (φωτ.: «Βέργος»)

Επιπλέον θα δημοπρατηθούν δύο γυάλινα ποτήρια με πορτραίτο του βασιλιά Κωνσταντίνου από την δεκαετία του 1910, μια αναμνηστική πλάκα για το θάνατο του Γεωργίου Α’ από ανάλογη σειρά με 50 κομμάτια που αναγράφει το όνομά του στα δανικά, και ένα κυκλικό κουτί με το πρόσωπο του βασιλιά Όθωνα. Στο δεύτερο μέρος της δημοπρασίας θα παρουσιαστούν μια πορσελάνινη τσαγιέρα με παραστάσεις ζωγραφισμένες στο χέρι που απεικονίζουν θάνατο αγωνιστή του 1821 καθώς και ένα αναμνηστικό φουλάρι του οίκου Hermes που αποτελεί φόρο τιμής για την επανάσταση του 1821.